Fitch potvrdio rejtinge hrvatskim bankama

Dodajte komentar

Agencija Fitch potvrdila je u četvrtak važeće rejtinge Zagrebačke banke (Zaba), Privredne banke Zagreb (PBZ), Erste&Steiermaerkische Bank (ESB) i Societe Generale-Splitska banka, napominjući da su njihovi inostrani vlasnici i dalje zainteresovani za poslovanje u regiji srednje i istočne Evrope.

Potvrđen je Zabin dugoročni rejting ‘BBB+’, uz negativnu prognozu, te procjena šansi za vanjsku podršku ‘2’ PBZ-a, ESB-a i Societe Generale-Splitske banke.

Ocjena ‘2’ podrazumijeva velike izglede za podršku, te visoki rejting mogućih pružatelja pomoći i njihovu sklonost da je pruže.

“Rejting Zabe temelji se na nastavljenoj velikoj vjerovatnoći moguće podršek najvećeg dioničara UniCredita. Po mišljenju Fitcha, u slučaju potrebe Zabi bi podršku u prvom redu pružio UniCredit preko UniCredit Bank Austrije, inače vlasnika 84,47 posto Zabe”, navodi se u priopćenju.

Prognoza za dugoročni rejting Zagrebačke banke usklađena je s negativnom prognozom za dugoročni IDR UniCredita i mogla bi biti snižena u slučaju sniženja rejtinga talijanske banke, tumače u agenciji.

Isti učinak moglo bi imati i sniženje dugoročnih rejtinga Republike Hrvatske ‘BBB-‘/negativna, koje bi rezultiralo sniženjem takozvanog ‘plafona’ RH ‘BBB+’.

Procjene izgleda za potporu PBZ-a, ESB-a i Societe Generale-Splitske banke temelje se na mišljenju agencije da su dioničari tih banaka strateški zainteresirani za regiju srednje i istočne Europe.

U Fitchu smatraju da su krovne banke i dalje zainteresirane za poslovanje u toj regiji, iako postupno usvajaju oprezniji i selektivniji pristup rastu, poduzimajući u pojedinim slučajevima mjere kako bi se njihove podružnice pojačano oslanjale na vlastite snage pri financiranju.

Podsjećaju da je 76,6 posto PBZ-a u vlasništvu talijanske banke Intesa SanPaolo dok je ESB u potpunosti u vlasništvu Erste Group Banka, a SB u 100-postotnom vlasništvu Societe Generalea.

Procjene izgleda za potporu mogle bi biti snižene u slučaju sniženja dugoročnih rejtinga krovnih banaka za više razina, što bi ukazivalo na njihovu smanjenu sposobnost da podupru svoje podružnice, što u Fitchu ne očekuju.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *