Tečni naftni gas rješenje energetskog deficita

Dodajte komentar

Crna Gora ima veliki energetski deficit, a tečni naftni gas kao energent koji ima i ekonomsku i ekološku opravdanost sasvim sigurno ima svoje mjesto u rješavanju i prevazilaženju tog problema, ocijenjeno je na međunarodnom TNG forumu na Cetinju.

Predsjednik Upravnog odbora UO kompanije Montenegro Bonus, Darko Uskoković je kazao da ta kompanija u posljednjih nekoliko godina sprovodi aktivnosti, posebno u sektoru tečnog naftnog gasa TNG, kako bi se njegova upotreba što više popularisala, prenosi MINA-business.

Događaj, čiji je pokrovitelj nacionalna naftna kompanija Montenegro Bonus, a čiju su realizaciju podržali Vlada i Ministarstvo ekonomije, otvorio je pomoćnik ministra ekonomije, Marko Vujović.

Prema njegovim riječima, crnogorska ekonomija je mala, ali dinamična koja za svoj ekonomski razvoj iziskuje direktne strane investicije.

Da bi se postigao značajniji nivo direktnih stranih investicija, Vujović smatra da je neophodno stvoriti određene preduslove.

“Jedna od šansi za ekonomski razvoj Crne Gore, osim onih koji su prirodno predodređeni, a to su turizam, poljoprivreda i energetika, a posebno energetika u dijelu hidropotencijala koji su do sada korišćeni, jeste eksploatacija i istraživanja nafte i gasa”, rekao je Vujović.

On je naveo da je Vlada pripremila, u većem dijelu, neophodni set akata koji će biti osnov za objavu međunarodnog tendera za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa, što će predstavljati novi biznis i novu razvojnu šansu Crne Gore.

Forum zemalja potpisnica Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA održava se peti put, a traje do četvrtka.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *