Najveći solarni park na svijetu biće u Srbiji

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade Srbije i rukovodstvo kompanije “Sekurum ekviti partners jurop” (Securum Equity Partners Europe) potpisali su danas Memorandum o izgradnji solarnog parka u Srbiji – najvećeg pojedinačnog solarnog parka u svijetu.

Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i članovi Upravnog odbora te kompanije Alesio Kolusi i Ivan Matejak, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Dulić je, poslije potpisivanja memoranduma, precizirao da se radi o solarnom parku snage 1.000 megavata na površini od 3.000 hektara, a ukupna vrijednost investicije je oko dvije milijarde evra. Struja proizvedena u tom parku izvozila bi se u zemlje EU. On je naveo da bi izgradnja parka trajala tri do pet godina i da se očekuje da će na njoj biti angažovano 2.500 do 3.000 ljudi, a kada solarni park počne sa radom zapošljavaće 500 do 600 ljudi.

Dulić je objasnio da je država preuzela zadatak da obezbijedi zemljište i infrastrukturu da bi se ova investicija realizovala u ambicioznom roku, a kako je najavljeno, država će besplatno ustupiti zemljište za park na 25 godina.

On je istakao da u ovoj investiciji država Srbija neće imati nikakve finansijske obaveze, a očekuje se da će u narednih 20 godina ostvariti prihod od poreza od oko 750 miliona evra. Dulić je istakao da država nema obavezu da otkupljuje struju u solarnom parku po subvencionisanim tarifama, a zemljište na kome će se graditi neće biti kvalitetno poljoprivredno zemljište.

Kako je dodao, na izgradnji ovog parka biće angažovana MX grupa – jedan od najvećih proizvođača solarnih panela u Evropi, koji bi trebalo da prenese proizvodnju i svoje evropske operacije u Srbiju, a za njima će poći i njihovi kooperanti što bi donijelo dodatnih 1.000 radnih mjesta.

Prema riječima ministra, solarni parkovi “niču” u cijelom svijetu, i u Njemačkoj sada imaju snagu od 25.000 megavata, a samo prošle godine instalirano je 7.500 megavata.

Matejak je izjavio da bi izgradnja parka mogla da počne već početkom naredne godine, ali da će to zavisiti od nalaženja adekvatnog zemljišta i od brzine dobijanja neophodnih dozvola.

On je naveo da je ta kompanija izabrala Srbiju jer ima veliku količinu sunčevog zračenja, koja je za oko 40 odsto veća nego u drugim dijelovima jugoistočne Evrope, i dodao da se još razmatra na kojoj će se tačno lokaciji u Srbiji graditi taj park. Matejak je napomenuo i da je Srbija izabrana jer ima ozbiljnu industrijsku istoriju, visokokvalifikovanu radnu snagu i spremnost za saradnju na svim nivoima vlasti.

Predstavnici kompanije “Sekurum ekviti partners jurop” istakli su da je projekat napravljen tako da troškovi i cijena proizvedene energije budu održivi i konkurentni imajući u vidu međunarodnu cijenu energije.

Premijer Cvetković naglasio je da je važno što je ovaj projekat potpuno izvozno orijentisan, što će zaposliti domaću radnu snagu, donijeti nove i visoke tehnologije i zato ga vlada i podržava. Premijer je precizirao da će solarni paneli, koji će se koristiti u parku, biti iz inostranstva, ali da postoji mogućnost da se proizvodnja preseli u Srbiju.

Cvetković je istakao da je energija od ključne važnosti za razvoj svake države i da se u Srbiji posljednjih godina značajno ulagalo u oblast energetike i to prevashodno u postojeće kapacitete radi njihove rehabilitacije i poboljšanja efikasnosti i sigurnosti snabdijevanja energijom.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić izjavio je da je broj sunčanih sati tokom jedne godine veći što se ide više ka jugu – dio od Niša ka granici sa Makedonijom bi bio najpogodniji za instalisanje ovakve jedne solarne centrale. “Logično je da su opštine koje se nalaze na tom geografskom području najviše zainteresovane – dakle Pirotski okrug, zatim Pešterska visoravan, Sjenica, i uglavnom su to napušteni pašnjaci”, rekao je Đurić.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *