“Fortune” lista 500 najvećih kompanija

Dodajte komentar

Američki poslovni magazin “Forčen” (Fortune) objavio je listu 500 najvećih američkih kompanija, koje su prošle godine, uprkos usporavanju globalne ekonomije, ostvarile rekordne profite.

“Zajedničke zarade ovih 500 korporacija porasle su za 16 odsto u odnosu na 2010, na rekordan maksimum od 825 milijardi dolara u 2011,” prenosi ovaj list.

“S obzirom na usporen oporavak i slabiju potrošnju, očekujete da vidite korporativnu Ameriku kako puzi, a ne kako juri za slavom,” rekao je viši urednik “Forčena”.

Prethodni rekord od 785 milijardi dolara je bio postavljen 2006, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu, i prije nego što je kriza u sektoru nekretnina izazvala previranja na globalnom finansijskom tržištu.

Međutim, uprkos oporavku od duboke recesije, okončane sredinom juna 2009, kompanije nisu bile voljne da zapošljavaju dodatne radnike, koji čine gotovo 70 odsto njihovih ukupnih troškova.

“Danas Forčen 500 zapošljava 28,5 miliona ljudi širom svijeta,” navodi ovaj list.

U Sjedinjenim Američkim Država ”Forčen 500” zapošljava blizu 17 miliona radnika.

Naftni gigant “Ekson Mobil” je po 13. put zauzeo prvo mjesto na “Forčenovoj” listi, zahvaljujući prihodima od 453 milijarde dolara, čime je prestigao “Volmart”, najveći svjetski maloprodajni lanac.

Zarada “Volmarta” je smanjena za četiri odsto na oko 16 milijardi dolara.

Energetske grupacije “Ševron” i “KonokoFilips” su zauzeli treće i četvrto mjesto.

“Dženeral motors”, najveći američki proizvođač automobila, koji se još uvijek djelimično nalazi u državnom vlasništvu, nakon spasavanja vrijednog 50 milijardi dolara, popeo se za tri mjesta na mjesto broj pet.

U top deset ulaze kompanije poput “Dženeral elektrika”, “Berkšir Hataveja”, “Fani mea”, “Ford motora” i “Hjulet-pakarda.”

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *