Nemačka zarađuje na dugovima Grčke

Dodajte komentar

Grčki političari optužuju Nemačku da dobro zarađuje na kreditima zaduženoj Grčkoj. Finansijski stručnjaci iz Nemačke su drugačijeg mišljenja.

Nemačka je u poslednje dve godine na pomoći Grčkoj zaradila 400 miliona evra. Tako barem na predizbornim skupovima u Grčkoj ovih dana tvrdi predsednik socijaldemokratske stranke PASOK i donedavni grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

On to obrazlaže visokim kamatama koje poverioci naplaćuju od svojih dužnika. U ovom slučaju Nemačka od Grčke.

“Potpuna besmislica”, odgovara Jorg Kramer, glavni ekonomista Komercbanke.

“Grčka je od Nemačke dobila kredite pod posebnim uslovima sa kamatama koje ni u kom slučaju ne pokrivaju rizik koji iz tih kredita proizlazi”, zaključuje Kramer. Pritom se uopšte ne računa na 100 milijardi evra koje su privatni poverioci (među kojima i mnogi nemački) oprostili Grčkoj.

Izjave nekih nemačkih političara, poput ministra finansija Volfganga Schaubleu, kako Nemačka od Grčke naplaćuje kamate, Kramer vidi u dnevno-političkom svetlu.

“Kada nemački ministar finansija ove kamate prikazuje kao zaradu, onda to on čini kako bi umirio nemačke birače i kako bi odvratio pažnju od stvarne cene grčkih dugova koja je u stvarnosti mnogo veća”, kaže Kramer.

Rizici za Grčku i njene poverioce su još uvek visoki. Novi oprost dugova bi teško pogodio sve zemlje zone evra kao i Evropsku centralnu banku. Ekonomista Komercbanke je, kad je u pitanju finansijska budućnost Grčke, manje optimističan nego ministar finansija koji veruje u napredak u Atini.

“Postoji opasnost da će države koje trenutno Grčkoj šalju novac u jednom trenutku zatvoriti slavinu nakon čega Grčka više neće moći plaćati svoje dugove”, strahuje Kramer.

Nemački ministar finansija naravno nerado govori o mogućnosti ovakvog razvoja događaja. On samo oprezno pominje mogućnost novih kredita za Grčku i nakon isteka aktuelnog paketa.

Nakon svih paketa i zaštitnih kišobrana proteklih meseci i godina, spasitelji Grčke sada sve nade polažu u privredni rast ove zemlje. Prema ovoj računici bolja konjunktura će ubrzati vraćanje dugova. No nemačka javnost smatra da bi Grci trebali učiniti više u pogledu temljnih reformi državnih struktura te se pojačano okrenuti borbi protiv korupcije.

No u svakom slučaju, kako strahuju analitičari poput Alekandra Kritikos s Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja, Grčka a time i celokupna zona evra, se neće tako brzo izvući iz dužničkog ropstva.

izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *