Beogradska berza: Nedjeljni komentar 23.04.2012 – 27.04.2012

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana prošlo je u već ustaljenoj učmalosti na tržištu prouzrokovanoj delimično i neizvesnošću koju donose predstojeći izbori.  Nekoliko većih transakcija na tržištu obveznica i solidan promet Naftne industrije Srbije (NIIS) održalo je nedeljnu realizaciju na relativno prihvatljivom nivou. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 3,15 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, već sedmu uzastopnu sedmicu na crvenoj teritoriji tako da je i poslednja nedelja aprila okončana u minusu od 0,6 odsto. Inače, pomenuta korpa najlikvidnijih hartija na Beogradskoj berzi beleži pad od početka godine od 0,8 procenata.

Akcije – Trgovanje akcijama je bilo u znaku Naftne industrije Srbije koja je nedelju završila na 655 dinara. U proteklih pet dana ovom hartijom se trgovalo za 37,4 miliona dinara dok se cena u posmatranom periodu spustila 0,9 odsto. Inače, NIS je na kraju nedelje predstavio rezultate poslovanja za prva tri meseca 2012. godine tokom kojih su poslovni prihodi porasli na 45,6 milijardi dinara što je skok od čak 24 odsto u odnosu na godinu ranije, dobit pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA) je skoro duplirana na 15,5 milijardi dinara dok je neto dobit, najvećim delom zbog slabljenja domaće valute, bila niža za 15 procenata i spustila se na 8,4 milijarde dinara. Veoma solidan obim prometa registrovao je proizvođač posuđa i bojlera Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) čije su akcije ostvarile realizaciju od 34 miliona dinara. Vlasnika je promenilo preko dva odsto emitovanih akcija, a najveće transakcije su se realizovale u zoni od 1.630 do 1.670 dinara. Nakon prošlonedeljnog zatišja, Imlek iz Beograda (IMLK) je ponovo dospeo u žižu investicionog interesovanja posle vesti da je Komisija za zaštitu konkurencije odobrila holandskoj FrieslandCampini preuzimanje Salfordovih mlekara. Vrednost trgovanja na Imleku je u protekloj nedelji dostigla 17,7 miliona dinara uz rast vrednosti od nepunih pet procenata, te su nedelju ove hartije okončale na koti od 3.045 dinara. Od ostalih hartija vredne pomena su bile i punionica vode Voda Vrnjci iz Vrnjačke Banje (VDAV) sa skokom od 10 odsto i 6,3 miliona dinara vrednim prometom,  dok se kao gubitnik izdvojila Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je na nedeljnim nivou potonula 11,5 odsto na 2.300 dinara.

Akcije iz bankarskog sektora ponovo nisu naišle na veću pažnju ulagača. Među pet najprometnijih hartija našla se samo beogradska Univerzal banka (UNBN) sa sedam miliona dinara prometa uz nepromenjenu cenu od 2.000 dinara već drugu sedmicu zaredom. Niška AIK banka (AIKB) je nastavila da fluktuira oko 1.600 dinara uz primetnu pojačanu tražnju dok je Komercijalna banka iz Beograda (KMBN) ispratila sedmicu sa simboličnim prometima na nivou od 1.645 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su i protekle sedmice prilično dobar promet od 1,8 miliona evra, u velikoj meri zahvaljujući intenzivnijem trgovanju na serijama sa kasnijim rokom dospeća – A2014, A2015 i A2016. Kriva prinosa i dalje ima gotovo horizontalan oblik sa prosečnom vrednošću od oko 6 odsto.

Trezorski zapisi – Prošle nedelje održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Osamnaestomesečni zapisi prodati su za 8,7 milijardi dinara, što je bilo 87 odsto obima emisije, po stopi prinosa od 13,2 odsto, dok efektivna stopa iznosi 12,97 odsto. Na aukciji trogodišnjih državnih obveznica realizovana je tek četvrtina emisije u vrednosti od 4,9 milijardi dinara, dok je stopa prinosa bila 14,99 odsto. Ove obveznice nose godišnju kuponsku stopu od 10 odsto, a isplata kupona vršiće se polugodišnje.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *