S&P snizio kreditni rejting Španije

Dodajte komentar

Rejting agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Španije za dva nivoa, navodeći kao razlog očekivanje da će se budžetski manjak zemlje pogoršati zbog pada ekonomske aktivnosti i da će zemlja vjerovatno morati dodatno poduprijeti banke.

S&P snizio je španski dugoročni kreditni rejting s “A” na “BBB +” nivo uz negativnu prognozu, što upućuje na moguće dodatno snižavanje rejtinga u bliskoj budućnosti.

Uprkos smanjenju, španski kreditni rejting se još uvijek nalazi u razredu pogodnom za ulaganje. Ipak, niža ocjena mogla bi povećati troškove zaduživanja zemlje jer će ulagači vjerovatno tražiti veće kamatne stope kao naknadu za veći rizik koji za sobom povlači snižavanje rejtinga.
Odluka rating agencije, koja je objavljena nakon zatvaranja tržišta u SAD-u, nije iznenađenje. Kreditna agencija Moody's srezala je u februaru španski rejting takođe za dva nivoa.
S&P je naveo rizik povećanja španjskog duga ako pad ekonomske aktivnosti pogoršava budžetske probleme zemlje. Španska centralna banka potvrdila je ove sedmice da je Španija kliznula u recesiju drugi put u tri godine. Stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.
Agencija je takođe istaknula “povećanje vjerovatnosti” da će španska vlada morati pružiti dodatnu pomoć bankarskom sektoru.
Uz snižavanje rejtinga, S&P je snizio i špansku ekonomsku prognozu. Agencija sada očekuje pad ekonomske aktivnosti za 1,5 posto u ovoj godini i 0,5 posto u 2013. Pethodna prognoza predviđala je rast od 0,3 posto u 2012 i od 1 posto u 2013.

indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *