Wall Street: Apple i Fed podstakli rast cijena dionica

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima Applea i poruci predsjednika Feda da će centralna banka preduzeti dodatne mjere za podsticanje privrede, ako to bude potrebno. Dow Jones indeks ojačao je 89 bodova, ili 0,69 posto, na 13.090 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,36 posto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 2,30 posto, na 3.029 bodova.

Ulagače su juče ohrabrili odlični poslovni rezultati Applea. Taj proizvođač iPada i iPhonea ostvario je u proteklom tromjesečju gotovo dvostruko veću dobit nego godinu dana prije, dok mu je rast prihoda nadmašio sva očekivanja.

To je potaknulo cjelokupni tehnološki sektor, pa je S&P indeks tog sektora porastao 3,2 posto.

Skok cijene Applea za 9 posto najviše je zaslužan i za snažan rast Nasdaq indeksa, u kojemu ta dionica ima veliku težinu.

Predsjednik Feda Ben Bernanke dodatno je ohrabrio ulagače, kazavši da središnja banka neće oklijevati s uvođenjem nove runde kupnje državnih obveznica, ako to bude potrebno kako bi se smanjile kamate na kredite i tako potaknuo rast gospodarstva.

U priopćenju čelnika središnje američke banke, nakon njihove dvodnevne sjednice, istaknuto je, pak, kako se rekordno niske ključne kamatne stope neće povećavati barem do kraja 2014. godine, te kako se očekuje nešto ubrzaniji rast.

Fed procjenjuje da će u ovoj godini gospodarstvo porasti između 2,4 i 2,9 posto, dok je prije očekivao rast od 2,2 do 2,7 posto. Predviđa, također, da će trenutačna stopa nezaposlenosti od 8,2 posto do kraja godine skliznuti na 7,8 do 8 posto.

U posljednje vrijeme američko gospodarstvo stabilno raste, no analitičari očekuju usporavanje, nakon što je u posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod ojačao 3 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju rast BDP-a trebao bi, po procjenama analitičara, usporiti na otprilike 2,5 posto.

Na usporavanje rasta gospodarstva ukazuje i jučer objavljeni podatak o padu narudžbi za trajne proizvode u ožujku za 4,2 posto, što je njihov najveći pad u tri godine.

No, u nizu dobrih vijesti ovaj podatak nije izazvao osjetniju reakciju ulagača.

Obujam trgovanja bio je jučer prosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo oko 6,8 milijardi dionica, dok dosadašnji dnevni prosjek u ovoj godini iznosi 6,77 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 5.718 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,73 posto, na 6.704 boda, a pariški CAC 2,02 posto, na 3.233 boda.

banka.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *