Fed zadržava kamate nepromijenjene do kraja 2014.

Dodajte komentar

Američka centralna banka – Federalne rezerve (Fed) u srijedu je ponovila svoje obećanje da će zadržati kamatne stope nepromijenjene najmanje do kraja 2014. godine, dajući slabe naznake da bi mogla ponuditi dodatne podsticaje privredi kasnije ove godine.

Fed je zabilježio umjereno širenje ekonomije, kao što je to učinio i u martu, te rekao da je stopa nezaposlenosti opala, ali ostaje povišena na nivou od 8.2 posto.

Zvaničnici Fed-a su rekli da postoji rast inflacije, ali su to u velikoj mjeri pripisali povećanju troškova energije koji će samo privremeno uticati na rast cijena.

Ekonomski uslovi “vjerovatno garantuju vrlo niske nivoe kamatnih stopa za savezne fondove barem do kraja 2014.”, ističe centralna banka u saopštenju nakon sastanka svog Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC), koji određuje njezinu politiku.

Predsjednik ogranka Fed-a u Richmondu, Jeffrey Lacker, izjasnio se protiv te odluke, rekavši kako vjeruje da kamatne stope trebaju biti podignute prije tog vremenskog okvira.

Dok su zvaničnici Fed-a u srijedu razmatrali dalju politiku banke, američka vlada je izvijestila da su narudžbe za dugotrajne industrijske proizvode pale za 4,2 posto u martu, što je najveći pad otkako je američka privreda strmoglavo opala početkom 2009. Ti podaci sugeriraju da je američka privreda izgubila zamah pri kraju prvog tromjesečja ove godine.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) rastao je po godišnjoj stopi od tri posto u četvrtom kvartalu 2011., ali je usporio na oko 2,5 posto u prva tri mjeseca ove godine.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *