Najskuplji stan u Srbiji od sedam miliona eura

Dodajte komentar

Vila od 1.000 kvadrata, lokacija beogradsko Dedinje, plac od 30 ari i cijena od sedam miliona evra.

Ovo je trenutno, prema podacima agencija za promet, najskuplja nekretnina koja se prodaje u Srbiji, a koja još nije našla kupca. Ali luksuzni kvadrati prodaju se i nekim drugim kanalima, uglavnom preko advokata, tako da nije isključena mogućnost da u “skrivenoj ponudi” ima i skupljih kvadrata.

Činjenica je, međutim, da sve segmente tržišta, uključujući i atraktivne nepokretnosti, karakteriše izuzetno mala potražnja.

Luksuzni kvadrati grade se ponajviše u Beogradu, i to na Senjaku, Dedinju, Vračaru, ali i na Banovom i Lekinom brdu. To su uglavnom zgrade manje spratnosti sa najmodernijom kvalitetnom opremom, lijepim terasama. I dok su ranije cijene i te kako prelazile 4.000 evra po kvadratu, danas takve nekretnine mogu da se pazare i za 2.500 evra po kvadratnom metru. To su uglavnom stanovi površine od 120 do 200 kvadrata.

– Garažna mjesta se posebno plaćaju, a sve češće se u zgradama pravi i zajednička teretana – kaže Kaća Lazarević, suvlasnik agencije “Alka”.

– Te stanove kupuju uglavnom građani starosti od 40 do 50 godina, i to za keš. To su poslovni ljudi, menadžeri, sportisti i estradni umjetnici. Ima i zgrada u starom dijelu Beograda gdje se adaptiraju tavanski prostori ili radi nadogradnja, pa se čak ugrađuju i liftovi. Čak 120 do 130 kvadrata ima jednosoban stan i to se mladima veoma dopada. U takvim stanovima ugrađuju se kuhinje sa kućnim aparatima, kvalitetni plakari, obično je halogena rasvjeta, specijalna stolarija, roletne na daljinski, kvalitetne pločice, najluksuznije uvozne sanitarije. Sada više đakuzi nije u modi, već tuš-kabine sa masažerom. Kod tih skupih nekretnina kupci žele da znaju i ko sve živi u zgradi. Luksuzni stanovi u Lisičjem potoku su, izgleda, potpuno promašena investicija. Mnogo je novca uloženo, većina stanova je prazna, a kupaca nema ni za 1.600 evra po kvadratnom metru.

Za vile na Dedinju i Senjaku gotovo da nema kupaca. U ponudi je, primjera radi, vila od 400 kvadrata sa 10 ari placa za 1,2 miliona evra. Grade se i kuće u nizu površine od 150 do 200 kvadrata, čija je cijena oko 400.000 evra, ali zbog lošeg rasporeda, odnosno razbijene površine na prizemlje, sprat, potkrovlje – ne mame kupce.

Pametne zgrade
– Najskuplji kvadrat luksuznog stana u Beogradu je 3.500 evra, i po toj cijeni ne može da se proda – kaže Milan Simonović iz agencije “Menadžer”. – Te luksuzne nekretnine su mahom u takozvanim pametnim zgradama gdje je sve na dugme. Ekstremno skupe nekretnine najmanje se prodaju preko agencija, već uglavnom preko advokata, pošto poznati ne žele da se eksponiraju, niti da se zna gdje kupuju nepokretnosti.

novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *