Wall Street: Poslovni izvještaji nisu impresionirali ulagače,cijene pale

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresionirali ulagače.

Dow Jones indeks oslabio je 82 boda, ili 0,63 posto, na 13.032 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,41 posto, na 1.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 3.031 bod.

Među najvećim su gubitnicama juče bile dionice tehnoloških divova IBM-a i Intela. IBM nije u prvom tromjesečju ostvario planirani rast prihoda, dok Intelovi rezultati nisu bili dovoljno snažni da bi podstakli rast  dionica. Cijena IBM-a pala je 3,5, a Intela 1,8 posto.

„Premda su obje kompanije ostvarile pristojne rezultate, ulagači su iz različitih razloga razočarani njihovim izvještajima, pa su se odlučili na dobitonosnu prodaju“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Dan prije berzanski su indeksi snažno porasli na temelju boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niz kompanija. No, juče objavljeni izvještaji nisu uspjeli podržati dalji rast cijena dionica.

Dionica Qualcomma pojeftinila je više od 3 posto, jer su rezultati, kao i procjene daljeg poslovanja tog proizvođača čipova razočarali.

S druge strane, rezultati eBaya bili su u proteklom tromjesečju bolji od očekivanja, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva skočila više od 7 posto. Iz istog je razloga dionica Yahooa ojačala više od 3 posto.

Sezona objave poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra. Od 66 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 80 posto ostvarilo je u prvom tromjesečju bolje rezultate nego što se očekivalo.

„U idućem razdoblju očekujem oscilacije indeksa, korak naprije, pa korak nazad, ovisno o poslovnim rezultatima, no vjerujem da će u cijelom drugom kvartalu cijene dionica oslabiti, nakon snažnog rasta početkom godine“, kaže Bruce Bittles, strateg u kompaniji Robert W. Baird.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo samo 5,9 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,8 milijardi.

I na evropskim su burzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 posto, na 5.745 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,01 posto, na 6.732 boda, a pariški CAC 1,59 posto, na 3.240 bodova.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *