Thomas Jordan novi guverner Švajcarske centralne banke

Dodajte komentar

Švajcarska centralna banka imenovala je danas dosadašnjeg potpredsjednika centralne banke Thomasa Jordana za novog guvernera. Bivši guverner Philipp Hildebrand odstupio je u januaru s položaja nakon afere zbog spornih trgovanja valutama u kojima je učestvovao zajedno sa svojom suprugom.

Izbor bivšeg potpredsjednika banke Jordana, koji je u Švajcarskoj centralnoj banci zaposlen je od 1997. godine, je očekivan.

Na njegovo mjesto potpredsjednika imenovan je Jean-Pierre Danthine.

Bivši guverner Philipp Hildebrand zajedno sa suprugom Kashyom je, u vrijeme kada je švajcarska centralna banka nastojala sniziti vrijednost franka, obavio nekoliko spornih transakcija na valutnom tržištu. Njegova supruga Kashya, koja vodi umjetničku galeriju u Zürichu, u avgustuje, tri sedmice prije odluke švajcarske centralne banke o minimalnom kursu za švajcarski franak od 1,20 franaka za euro koja je znatno povećala vrijednost američke valute, kupila 504 hiljada dolara.

Rekla je da je to učinila jer je dolar “dosegao vrlo nisku vrijednost i postao smiješno jeftin”. U pismenoj izjavi za švajcarsku televiziju dodala je da je uvijek pratila odnose na valutnom tržištu, a osim toga 15 godina radila je u bankarstvu. Istraga švajcarske centalne banke pokazala je da Hildebrand nije prekršio niti jedno pravilo banke, ali zbog reakcije ajvnosti ipak je morao podnijeti ostavku.

izvor: Bankamagazin.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *