EBRD u prvom kvartalu uložila rekordnih 1,9 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da su njena ulaganja u prvom kvartalu 2012. dosegnula su rekordan iznos od 1,9 milijardi eura, a napreduju i pripreme za širenje djelatnosti banke na regiju južnog i istočnog Mediterana (SEMED).

Prihodi ostvareni u prvom kvartalu osigurat će EBRD-u dodatni kapital kako bi se uspješnije suočio s izazovima u sadašnjem i budućem poslovanju.

Banka nastavlja podupirati projekte u srednjoj i istočnoj Europi i u prvom tromjesečju plasirala je 1,8 milijardi eura kroz 73 pojedinačne transakcije. U istom razdoblju prethodne, 2011. godine EBRD je plasirao 1,1 milijardu eura kroz 67 transakcija.

Neto dobit u prvom kvartalu porasla je s lanjskih 330 miliona eura na ovogodišnjih 637 miliona eura. To je za banku rekordan kvartalni rezultat, ostvaren zahvaljujući rastu prihoda od kamata i oporavku ulaganja u vlasničke udjele.

“Bilo je ovo uspješno tromjesečje. U trenutku kada je kreditiranje ograničeno na mnogim tržištima, ovi podaci pokazuju da EBRD ima važnu ulogu u podržavanju rasta. Godišnju skupštinu dočekujemo u punoj snazi, s rekordnim iznosom finansiranja, visokom profitabilnošću i snažnom kapitalnom pozicijom”, rekao je predsjednik EBRD-a Thomas Mirow.

Banka je u prvom kvartalu gotovo udvostručila finansiranje u grupi zemalja u ranoj tranzicionoj fazi (Early Transition Countries), u koju uvrštava Armeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Kirgistan, Moldaviju, Mongoliju, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Plasmani u te zemlje porasli su s lanjskih 108 miliona eura na ovogodišnjih 214 miliona eura. Iznos finansiranja na Zapadnom Balkanu u prvom kvartalu povećan je sa 133 na 161 milion eura.

EBRD i dalje razmatra promjene na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi te planove za ulaganje u regiji SEMED.

Prije početka operacija 65 dioničara treba ratificirati odluku o širenju poslovanja na novu regiju. Privremeni uredi otvoreni su u Kairu, Casablanci i Tunisu, a u aprilu bi trebao biti otvoren još jedan ured u Amanu, glavnom gradu Jordana. Za direktoricu SEMED regije početkom aprila imenovana je Hildegard Gacek.

EBRD je još krajem prošle godine počeo pregovore s donatorima o tehničkoj podršci i učinkovitom pokretanju poslovanja u mediteranskoj regiji. Na godišnjoj skupštini u Londonu koja će se održati u maju vođstvo banke predložit će dioničarima osnivanje posebnog fonda vrijednog milijardu eura za finansiranje operacija u toj regiji do pune ratifikacije promjena u statutu EBRD-a. Sredstva za fond bi se osigurala iz dobiti.

EBR procjenjuje da će u novu regiju moći uložiti oko 2,5 milijarde eura godišnje, a da pri tome ne trpe operacije u regijama u kojima već posluje.

izvor: Bankamagazin.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *