MMF poziva Sloveniju da osnaži finansijski sektor

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je zatražio od Slovenije da osnaži svoj finansijski sektor i ohrabri komercijalniji pristup bankama u državnom vlasništvu.

“Jačanje finansijskih uslova za komercijalne banke kratkoročni je prioritet slovenskih vlasti”, saopštio je MMF nakon dvonedjeljne misije koju je preduzeo kako bi procijenio zdravlje finansijskog sektora te zemlje.

“To će zahtijevati kombinaciju mjera, uključujući dokapitalizaciju banaka i čišćenje njihovih bilansa”, navodi MMF u saopštenju te dodaje da bi finansijsko restrukturiranje trebalo ispratiti mjerama usmjerenim na produbljivanje komercijalne orijentacije državnih banaka.

Zvaničnici MMF-a navode da su banke u državnom vlasništvu u prošlosti često davale zajmove kompanijama i pojedincima s političkom podrškom, a ne onima koji su imali dobre poslovne programe.

Očekuje se da će slovenski bankarski sektor u 2012. zabilježiti treću godinu zaredom u gubitku, zbog loših zajmova odobrenih slovenskim firmama.

Najveća banka u državnom vlasništvu, Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je u prošloj godini imala gubitak od 239 miliona eura, treba svoj kapital do kraja juna povećati za oko 400 miliona eura, prema propisima Evropske agencije za banke (EAB).

Vlada je izjavila da traži strateškog ulagača za NLB, čiji se 25-postotni udio već nalazi u vlasništvu belgijske grupe za bankarstvo i osiguranje KBC, tako da država ne bi morala platiti za banku iz svog prenapregnutog budžeta.

Slovenskim bankarskim sektorom dominiraju državne banke, ali takođe su prisutni francuski Societe Generale, italijanski UniCredit i Intesa Sanpaolo te brojne austrijske banke.

seebiz.eu

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *