USSCG apeluje na radnike da prijave poslodavce koji krše pravo zaposlenih na praznične dane

Dodajte komentar

Prema Zakonu o vjerskim praznicima neradni dani za Vaskrs su petak i ponedljeljak. Poslodavac je dužan shodno tom Zakonu da zaposlenom omogući praznovanje, uz uslov da je radnik to zatražio pismeno tri dana ranije, objašnjava Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata. U suprotnom, Obradović apeluje:…

«Znači da se prosto obrate Uniji slobodnih sindikata ili nadležnoj inspekciji. Ukoliko se nama obrate mi ćemo to anonimno procesuirati inspekciji da ne bi ostali bez posla .Napominjem da zaposleni koji nijesu znali kako, odnosno ukoliko se nijesu pismeno obratili poslodavcu, preciznije ukoliko su radili za vrijeme praznika da nas pozovu a mi ćemo taj spisak preduzeća gdje su ljudi radili tražiti da inspekcija izađe na teren».

No, ukoliko zaposleni pak odluče da im praznični dani budu radni, imaju pravo na uvećanu dnevnicu, podsjeća Obradović:

«Imaju pravo na 150% uvečanu dnevnicu, odnosno na 2. 5 dnevnice».

Obradović očekuje da neće biti većih kršenja, jer dodaje-kazne su velike:

« Znači od ½ do 20-strukog iznosa minimalne zarade u državi, znamo da je minimalma 146 eura, što znači da mogu biti kažnjeni i do 1600 eura».

A nepoštovanje prava radnika na neradne dane samo su neki od problema zaposlenih u Crnoj Gori, ističe Obradović. Veliki problem je, kaže-naročito u malim i srednjim preduzećima rad na crno.Ne izostaju apeli države, objašnjava Obradović, ali konkretnih akcija u borbi protiv rada na crno nema.

Stoga će Unija slobodnih sindikata od utorka započeti kampanju:

« S obzirom da je ogroman broj, od nekih 30 do 40 hiljada, ta brojka varira, koji rade na crno, stoga ćemo krenuti  u jednu opsežnu kampanju, s obzirom na to da je tu oštećena država, naročito zaposleni».

Rad bez ugovora, naglašava nije jedini vid rada na crno :

«Posebno ne isplaćivanje prekovremenih sati, rad bez slobodnog dana, onda rad preko 40 sati nedjeljno, ne dobijanje obračunske liste, veoma je izraženo i to što poslodavci osiguravaju na minimalnu zaradu, sve ostalo zaposleni dobijaju na ruke».

Kampanja će trajati 40 dana, a prijave radnika za rad na crno, imajući u vidi rizik od otkaza poslodavaca biće anonimne, zaključuje Sandra Obradović.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *