NBS: Smanjena obavezna rezerva banaka

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji obaveznu deviznu rezervu banaka na dugoročne izvore finansiranja i zadržao referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto. Stopa devizne obavezne rezerve na izvore finansiranja banaka sa ročnošću do dvije godine smanjena je sa 30 na 29 odsto, a na izvore preko dvije godine s 25 na 22 odsto.

Novom odlukom povećan je dio devizne obavezne rezerve banaka koji se izdvaja u dinarima, za pet procentnih poena, i to na 20 odsto na izvore ročnosti do dvije godine i na 15 odsto na izvore ročnosti preko dvije godine.

Cilj te mjere je, kako piše u saopštenju, da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, blagom smanjenju troškova kredita, olakšanom refinansiranju i stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i da stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja.

Izvršni odbor je u procjeni referentne kamatne stope, kako je objašnjeno, imao u vidu neizvjesnost u pogledu kretanja uvoznih cijena, nove poljoprivredne sezone i vjerovatno bržeg rasta regulisanih cijena u drugoj polovini godine.

Emg.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *