Lompar: Priprema se prekatekorizacije puteva

Dodajte komentar

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja intezivno priprema dokumentaciju- za realizaciju projekta prekategorizacije puteva u skladu sa Prostornim planom Crne Gore.

– Za ovaj projekat je namjijenjeno 20 miliona eura kredita od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Do kraja jula, italijanska konsultantska kuća treba da završi Fizibiliti studiju u kojoj će tretirati 13 značajnih putnih pravaca.

– Studija treba da pokaže koliko treba sredstava i obima posla ta bi se ovi putni pravci prekategorisali iz lokalnih u regionalne magistralne puteve, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Andrija Lompar.

rema njegovim riječima, prvi pravac gdje treba dejstvovati je izgradnja tunela na putnom pravcu Berane-Kolašin.

– Priprema projektne dokumentacije je u toku. Do kraja godine imaćemo Fizibiliti studiju i projektnu dokumentaciju, što znači da je moguće da u tom roku i raspišemo prve tendere, naveo je Lompar.

U pitanju su putni pravci Berane-Mojkovac, Berane –Kolašin, Maočići-Velimlje-Petrovići, Veruša – granica sa Albanijom, Plav – Bogićevica (granica Srbije), Podgorica – Danilovgrad (stari put) –Glava Zete – Bogetići-Cerovo, Plužine – Lipnik (granica BiH), Kosanica–Glibaći-Meštrevac (granica BiH), Golubovci – Tuzi, Podgorica – Dinoša – granica Albanije,Trpezi – Petnjica – Bioča, Lovćen-Krstac i Virpazar-Rijeka Crnojevića.

Unaprjeđenje i prekategorizacija lokalne putne infrastrukture u regionalnu ima za cilj postizanje što kvalitetnije i bezbjednije putne mreže u Crnoj Gori, kao i bolje povezanosti nerazvijenih područja sa glavnim ekonomskim i turističkim centrima, kao i ostvarivanja bolje povezanosti sa zemljama u okruženju s obzirom da neki od ovih puteva imaju i takav karakter.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *