Vlada sprema nove subvencije za struju KAP-u

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma potrošio je svu električnu energiju čija kupovina je bila pokrivena sa 60 miliona eura državnih subvencija.

Visoki zvaničnik crnogorske Vlade kazao je “Vijestima” da će u skladu sa zaključkom Skupštine učiniti sve da se održi proizvodnja u KAP-u.

“Sada je na Ministarstvu finansija i Elektroprivredi da se dogovore šta dalje”, objasnio je sagovornik “Vijesti”.

S obzirom da KAP mora da troši struju da bi opstao, a Vlada je saopštila da fabrika mora da opstane, a po sadašnjim cijenama metala koji KAP prodaje ne može da obezbijedi novac za plaćanje struje bez subvencija, izvjesne su nove državne subvencije. Kako Vlada to planira da izvede, otvoreno je pitanje, i zavisiće od pregovora sa EPCG.

Vlada prošle godine platila 17 miliona

Za isporučenu električnu energiju po subvencionisanoj cijeni, KAP Elektroprivredi duguje nešto više 30 miliona eura, a sada se razgovara o reprogramu tog duga.

“Vijesti” su juče objavile da će EPCG kao uslov za novi dogovor tražiti polaganje dodatnih-imovinskih garancija, koje bi mogle značiti upisivanje fiducionog prava ili hipoteka na pojedine nepokretnosti u vlasništvu KAP-a.

KAP je prošle godine potrošio 1,4 miliona megavat-sati električne energije koji su koštali oko 65 miliona eura. Od tog iznosa država je subvencionisala 17 miliona.

Mjesečna faktura KAP-a za struju kreće se između tri i četiri miliona eura, a veći dio računa kada je prodajna cijena metala 2.000 dolara i niže plaćala je, do sada, država mjesečnim iznosima većim od dva miliona eura. KAP je prošle godine plaćao cijenu struje od 26 do 32 eura po megavatu.

Sindikat strahuje za budućnost fabrike

Iz Sindikata aluminijuma saopšteno je “Vijestima” da “trenutna situacija u KAP-u radnike ne ostavlja ravdnodušnima i ako su primanja redovna”.

“Strahujemo za budućnost fabrike, a samim tim i zabudućnost svih zaposlenih i njihovih porodica. Svakome u Crnoj Gori jasno je  da KAP ne može raditi bez sopstvenog izvora električne energije. Upravo zbog toga je i izgrađena hidrocentrala Mratinje, i to od sredstava KAP-a i za potrebe KAP-a. Samo u tome pravcu vidimo perspektivu Kombinata aluminijuma. Firma je svedena na 1.185 zaposlenih što je jedan od uslova za profitabilan KAP”, kazao je predsjednik tog sindikata Rade Krivokapić.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *