Plate zaposlenih u EPCG rastu, struja poskupljuje

Dodajte komentar

Zaposleni u Elektroprivredi EPCG, Elektroprenosnom sistemu CGES i Regulatornoj agenciji RAE imaju najveće prosječne neto plate u Crnoj Gori. Prema podacima MONSTAT-a prosječna plata u tim kompanijama u januaru je bila 889, a u februaru 907 eura. U prošloj godini, kad je EPCG ostvarila gubitak od 66,5 miliona eura, prosječna godišnja plata u kompaniji je bila 914 eura.

Najveća primanja su imali u januaru prošle 1.085 eura neto, da bi se u decembru primakla godišnjem prosjeku i bila 915 eura. Prosječna bruto plata je bila 1.362 eura.

“Pa to je skandal. Tražiti građanima koji su na rubu egzistencije povećanje struje, a dodjeljivati tolike plate u vremenu socijalno-ekonomske krize je za svaku osudu. Na osnovu kojih ekonomskih pokazatelja imaju tolike zarade, kada posluju sa minusom, a elektromreža nam je među najgorima u regionu“, rekao je član sindikalnog odbora Sindikata KAP-a Radovan Tošković, koji smatra da treba ispitati kolike su dijene direktorima koji izbijaju tako visok prosjek.

Predstavnik MANS-a, jednog od organizatora protesta zbog visoke cijene struje, Dejan Milovac, takođe je osudio visoke zarade u energetskim kompanijama.
„EPCG konstantno bilježi gubitke u poslovanju i pored toga dodjeljuje bonuse na plate, iako je velika kriza u državi“, istakao je Milovac.

EPCG je lani imala 2.754 zaposlena, što je smanjenje od 191 radnika nego 2010. godine. Za bruto plate zaposlenih prošle godine je izdvojila 45 miliona eura, od ukupnog prihoda koji je iznosio 261,3 miliona. Prošle godine je od kupaca potraživala 87,7 miliona eura, što je 9,2 miliona manje nego u 2010. godini, što znači da nije povećala naplativosg, prije svega “zahvaljujući” Kombinatu aluminijuma koji im duguje 32 miliona za isporučenu struju.

CdM.me / Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *