RAE: EPCG i CGES dostavili neovjerenu i nepotpisanu dokumentaciju

Dodajte komentar

Regulatorna agencija za energetiku RAE naložila je Elektroprivredi EPCG i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES da u roku od deset dana otklone nepravilnosti u zahtjevima za odobravanje dozvoljenog prihoda, jer nijesu dostavljeni u skladu sa metodologijama.

RAE je nakon detaljnog pregleda uočila nedostatke i konstatovala da zahtjev EPCG nije dostavljen u skladu sa metodologijama za distribuciju odnosno za javnog snabdjevača.

„Kako uz zahtjev nijesu dostavljena sva potrebna dokumenta, dokazi i obrazloženja u skladu sa propisanim metodologijama, on je nepotpun i nejasan za odlučivanje“, navodi se u obavještenju RAE.

Regulator je utvrdio i da zahtjev CGES-a nije dostavljen u skladu sa Metodologijom za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije.

Iz RAE su objasnili da zahtjev i dokumentacija EPCG, koja se odnosi na Funkcionalnu cjelinu FC Distribucija, sadrži nedostatke jer pojedina dokumenta nijesu ovjerena i potpisana.

Iz RAE su kazali da nije dostavljen finansijski izvještaj za prošlu godinu, što propisuje Metodologija za distribuciju, već samo bilansi stanja i uspjeha.

Regulator je zatražio od EPCG da dostavi Biznis plan od ove do 2015. godine, sa odlukom o njegovom usvajanju od organa preduzeća, kao i sa jasno razdvojenim Biznis planom Operatora distributivnog sistema.

Iz RAE su kazali i da nijesu dostavljeni pokazatelji efikasnosti poslovanja za prethodne tri godine.

EPCG, kako tvrde iz RAE, nije dostavila ni dokumenta koja dokazuju da je sproveden postupak nabavke energije za pokrivanje gubitaka u distributivnom sistemu.

Kada je riječ o FC Snabdijevanje, primjedbe RAE uglavnom su iste kao i za Distribuciju.

Iz RAE su kazali da je EPCG prema metodologijama trebalo da dostavi i ugovore, predugovore, okvirne sporazume ili druga dokumenta u vezi sa nabavkom električne energije za snabdijevanje tarifnih kupaca.
Kada je u pitanju CGES, RAE je utvrdila da kompanija nije dostavila finansijski izvještaj za prošlu godinu, iako je u zahtjevu navedeno suprotno.

Takođe, kako su naveli, uz Investicioni plan CGES-a od ove do 2014. godine, nije dostavljena odluka o usvajanju tog dokumenta od Odbora direktora.

Iz RAE su objasnili da je za svaki projekat potrebno dati izvor finansiranja i strukturu.

RAE je utvrdila i da CGES u zahtjevu nije napravio obračun cijene korišćenja prenosnog sistema i cijene gubitaka električne energije, a konstatovano je i da dosta troškova nije detaljno obrazloženo.

U zahtjevu CGES-a, kako tvrde iz RAE, nijesu dostavljeni ugovori, predugovori, okvirni sporazumi ili drugi dokumenti u vezi sa nabavkom električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosno sistemu.

Iz RAE su kazali da od kompanija očekuju blagovremeno postupanje i kompletiranje propisanih dokumenata koji će biti validni, potpuni i usklađeni sa odredbama metodologija.

EPCG i CGES dostavili su regulatoru 30. marta zahtjeve za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda, na osnovu kojih će se formirati cijene koje će važiti od 1. avgusta.

Zahtjev CGES-a je na nivou prošlogodišnjeg i iznosi 30,5 miliona eura. EPCG je tražila da joj se za ovu godinu odobri prihod od skoro 260 miliona eura, što je za oko 116 miliona manje nego prošle.

Regulator je procijenio da bi, ukoliko se oba zahtjeva prihvate u traženim iznosima, struja poskupila 25 odsto.

izvor:CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *