Otvoren Muzej novca na Cetinju

Dodajte komentar

Na Cetinju je otvoren Muzej novca u zgradi nekadašnje Crnogorske banke.

Muzej su  otvoriti guverner CBCG Radoje Žugić, ministar finansija Milorad Katnić i ministar kulture Branislav Mićunović.

„Otvaranjem novca Centralna banka je željela da omogući dostupnim javnosti ne samo papirni i kovani novac koji je cirkulisao kroz vjekove, već da pruži ekonomsku priču o našoj državi, da osjetimo ne samo dah istorije nego i  duh politika Centraknih banaka modernih doba “,saopštio je na otvaranju guverner Radoje Žugić.

Posjetioci Muzeja novca, moći će da vide, ne samo originalni crnogorski, već i drugi novac korišćen na području Crne Gore u periodu do kraja Drugog svjetskog rata.

„Crna Gora je pripradnost Evropi je prepoznala na mnogima poljima i na monetarnom.Nije prvi put da Crna Gora predstavlja kuriozitet u evropskim okvirima.Primjer smo države koja prije okončanja evropskog puta ispunjava oštre kriterijume korišćenja evropske valute“,kazao je Katnić.

Adaptacija zgrade nekadašnje Crnogorske banke na Cetinju, u kojoj je smješten Muzej novca, počela je 2004. godine. Posao je povjeren CBCG, a u njegovu realizaciju je uloženo oko 600 hiljada eura.

Muzej će po riječima ministra kulture Mićunovića obogatiti cjelokupnu kulturnu  baštinu Crne Gore ali i Cetinja.

Idejeni tvorac Muzeja bankarstva, Luka Lagator, ranije je saopštio da je prikupljeno dosta dragocjenih eksponata, ali i da je oglas za otkup starog novca stalno otvoren u cilju dopunjavanja numizmatičke zbirke.

U javnom pozivu CBCG za prikupljanje ponuda navodi se da otkupljuju, ili primaju na korišćenje, sva izdanja kovanog i papirnog novca Knjaževine i Kraljevine Crne Gore uključujući i numizmatičke specijalitete iz tog perioda, kao i novac srednjovjekovnih gradova na teritoriji Crne Gore.

CBCG je takođe zainteresovana za otkup svih primjeraka žigosanih crnogorskih perpera iz perioda austrijske okupacije, kao i takozvanog okupacionog perpera iz 1917. godine.

Na spisku za otkup je i novac iz perioda italijanske okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i “partizanski novac”, takozvani socijalni dinar i socijalna lira, kao i čekovi, mjenice i ostala dokumenta Narodne banke i drugih crnogorskih banaka iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore.

izvor: bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *