Beogradska berza: Nedjeljni komentar 02.04.2012 – 06.04.2012

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su izuzetno nisku investicionu aktivnost koja je kulminirala potkraj sedmice usled praznične atmosfere među inostranim ulagačima. Ukupan promet u trgovanju iznosio je svega 1,3 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, nastavio pad i četvrtu nedelju zaredom, ovaj put oslabivši 2,5 procenta. Ova korpa najlikvidnijih hartija na tržištu od početka godine sada nosi neveliki pozitivan prinos od 3,9 procenata.

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 28,4 miliona dinara, uz nastavak negativnog trenda. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi oslabile su 2,6 procenata u odsustvu pozitivnih vesti koje bi mogle prekinuti višenedeljnu letargiju. U poslednjih mesec dana NIS je izgubio na vrednosti više od osam procenata, u najvećoj meri kao posledica opšteg silaznog trenda tržišta.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ostvario je realizaciju od nepunih 20 miliona dinara u nedelji u kojoj je investiciona javnost upoznata sa poslovnim rezultatima ove kompanije za 2011. Aerodrom je lani zabeležio pad dobiti na 1,6 milijardi dinara, pre svega, usled nenaplaćenih potraživanja od Jat Airways-a, ali je vrednost akcija najveće domaće vazdušne luke tek neznatno pala na 504 dinara. Solidan promet od 11,9 miliona dinara ostvarila je Voda Vrnjci (VDAV) koja se popela na 5.200 dinara, što je najviši nivo ove hartije od oktobra 2009. godine. Beogradski Imlek (IMLK) nastavio je da oscilira oko kote od 3.000 dinara, dok je ukupna nedeljna realizacija iznosila 8,2 miliona dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) neznatno je oslabio na nivo od 559 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) uz simboličan promet pao pet procenata na 467 dinara.

Bankarske akcije bile su na margini interesovanja ulagača, premda su protekle sedmice akcionari najveće banke pod kontrolom države, Komercijalne (KMBN), izglasali dokapitalizaciju nakon koje će država zadržati dominantno vlasništvo. Akcije Komercijalne zabeležile su promet od 5,4 miliona dinara, mahom na nivou od 1.800 dinara. Beogradska Agrobanka (AGBN) stropoštala se protekle sedmice za 32,4 odsto, spustivši se na novi istorijski minimum od 971 dinar. Narodna banka Srbije objavila je da je ova bankarska ustanova lani zabeležila negativan rezultat od 290 miliona evra, da bi ubrzo potom izveštaj bio uklonjen dok se ne sačeka dodatna nezavisna revizija. Niška AIK banka (AIKB) oslabila je 4,5 odsto na 1.731 dinar uz promet od 0,7 miliona dinara što je jedna od najslabijih sedmičnih realizacija ove hartije otkada se nalazi na berzanskom tržištu.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,2 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2016 koja je nosila godišnji prinos u rasponu od 6,1 do 6,3 odsto. Ostale dužničke hartije nosile su sličnu zaradu na godišnjem nivou, osim obveznice A2012, koja dospeva na naplatu 31. maja tekuće godine, čiji se prinos popeo na osam odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija koja je u potpunosti realizovana. Trezorske note koje dospevaju za godinu dana emitovane su u obimu od deset milijardi dinara uz prinosnu stopu od 12,5 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *