Za zajam kod Kredi svisa Vlada će vratiti kamatu od 20 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore usvojiće danas odluku od zaduživanju kod švajcarske Kredi svis banke u iznosu od 150 miliona eura, od čega će oko 52 miliona eura biti refinansirano, odnosno plaćeno za već postojeći kredit kod te banke, a ostatak potrošeno, saznaju Dnevne novine.

Vlada se dogovorila sa Kredi svis bankom da u narednih pet godina otplaćuje zajam od oko 98 miliona eura, po godišnjoj kamatnoj stopi manjoj od osam odsto.

Kako piše podgorički list, kamatna stopa koja je dogovorena je “povoljna” u odnosu na one koje se sada nude na tržištu, jer su Vladi za zaduživanje stizale ponude kamatnih stopa i do 9,5 odsto. Nakon pet godina, Vlada će platiti, prema grubim proračunima, oko 20 miliona eura kamata. Vlada preuzima kredit kako bi finansirala deficit i sersvisirala dugove.

Očekuje se da, nakon formalnog usvajanja, na Vladi bude potpisan i ugovor sa Kredi svis bankom.

Dnevne novine podsjećaju da ukupno zaduživanje, prema Zakonu o budžetu, iznosi 230 miliona eura, od čega je obezbijeđeno skoro 210 miliona eura. Za razliku od ranijih godina, kada je država izdavala euro obveznice na evropskom tržištu, ovaj put se odlučila da to učini emitovanjem hartija od vrijednosti za poznatog kupca, u ovom slučaju Kredi svis sikjuriti i Kredi svis internešnl. Ostatak od oko 20 miliona obezbijediće se kroz emisiju euro obveznica ili kreditiranim aranžmanima sa finansijskim institucijama, za koje će se kreditori naknadno odrediti. Još prošle godine je sa Svjetskom bankom dogovoren kredit od 59,1 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *