Rusi prijete: Zatvorićemo KAP

Dodajte komentar

Ruska EN plus grupa, vlasnik Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), zapretila je danas mogućnošću zatvaranja te fabrike. Do toga će doći ako, kako je saopšteno, ne budu rešeni problemi njenog energetskog snabdevanja i finansijskih dugova.

U saopštenju EN plus grupe navodi se da ta grupa ne želi takav razvoj događaja, kao i da još ima mogućnosti da se KAP spase, uz upozorenje da su “svakim danom mogućnosti za to sve manje”.

Povodom saopštenja Vlade Crne Gore da će do kraja ove sedmice Dojče banci isplatiti kredit koji je za potrebe KAP-a uzeo ruski vlasnik, EN plus grupa je upozorila da je iznos tog kredita od oko 23 miliona evra “najmanji od kredita KAP-a” za koji je ranije država Crna Gora izadala garancije.

Prema saopštenju EN plus grupe, stoga, može doći do ubrzanog aktiviranja i ostalih datih garancija za kredite KAP-a.

Navodeći podatak da je u KAP uložila više od 200 miliona evra, EN plus grupa, takođe, pokušava da uveri javnost da nije odgovorna za aktiviranje državnih garancija od strane Dojče banke, zbog čega Crna Gora iz budzeta ovih dana mora, ođednom, da isplati nesto više od 23 miliona evra kredita KAP-a.

EN plus grupa je, navodno, još pre godinu dana upozorila Vladu Crne Gore na probleme u poslovanju KAP-a, ali vlasti iz Podgorice nisu na to reagovale.

Zbog toga, kako je objašnjeno, EN plus grupa nije mogla Dojče banci dostaviti plan izmirivanja kredita.

Ukupni krediti KAP-a, zajedno sa kamatama, iznose oko 170 miliona evra, a postoji opasnost da se nakon nedavnog aktiviranja garancije od strane Dojce banke, aktiviraju garancije i za druge kredite. To bi, prema upozorenjima, moglo dovesti do bankrota državnog budžeta Crne Gore.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *