Zemlje BRIKS-a pokrenule vlastite finansijske instrumente

Dodajte komentar

Poslije najave da će stvoriti novu globalnu finansijsku instituciju po ugledu na Svjetsku banku, zemlje BRIKS pokrenule su i sopstvene finansijske instrumente. Da li se radi o sve moćnijem bloku država koje svoju ekonomsku snagu žele da materializuju i da se istrgnu iz zagrljaja SAD i Evrope?

Kako bilo, zemlje grupacije BRIKS, nastavljaju kurs na slabljenju svoje zavisnosti od razvijenih zemalja, a berze tog bloka pokrenule su vlastite finansijske instrumente, među kojima su i terminski ugovori za Moskovsku međubankarsku valutnu berzu (MMVB).

Pojavu novih investicionih proizvoda eksperti objašnjavaju sve većim brojem bogatih investitora u zemaljama sa tržištima u usponu.

Svjetska federacija berzi u Johanesburgu, u Južnoafričkoj republici (JAR) najnovijoj članici BRIKS, je još 2011. najavila formiranje alijansi berza BRIKS, neformalne grupe pet mnogoljudnih zemalja sa privredama u naglom usponu.

Alijansu bi činile brazilska BM&F Bovespa, ruska MMVB-RTS, Bombajska berza BSE Limited (Indija), korporacija berzi i klirinških organizacija HKEX (Hongkong) i berza Johanesburga JSE Limited.

Sve berze, izuzev MMVB-RTS, u prvih šest mjeseci neće naplaćivati trgovinu akcijama.

Sada berzanski dileri mogu da kupuju i prodaju terminske ugovore berzi BRIKS na nekoliko investicionih tačaka, prenjela je njujorška agencija privrednih informacija Blumberg.

U prvoj fazi poslovanja alijanse, berze planiraju pokretanje unakrsne ponude finansijskih opcija za svoje indekse na više berzi. U drugoj fazi članice alijanse namjervaju da zajednički razrade nove proizvode za unakrsnu ponudu.U trećoj fazi predvidja se usavršavanje novih usluga, prenjela je agencija RIA Novosti.

Novi finansijski proizvodi mogu da steknu popularnost među bogatim individualnim investitorima u zemljama u razvoju, koji žele pristup stranim tržištima, izjavio je Brus Veber, dekan ekonomskog koledža pri univerzitetu u američkoj saveznoj državi Delaver.

Novi finansijski instrumenti mogu da izazovu veliko interesovanje investitora. Terminski ugovori za strane indekse omogućavaju difersifikaciju i hedžiranje rizika uz minimalne troškove.

Eksperti kompanije “McKinsey Global” prognoziraju kako bi finansijska aktiva u zemaljama BRIKS mogla da bude utrostručena do 2020. na 141 bilion dolara.

Investitori u Brazilu, Rusiji, Indiji, Narodnoj Republici Kini i JAR drže oko 16 odsto svoje aktive u akcijama. U SAD je taj pokazatelj 42, a u zapadnoj Evropi 29 odsto.

Eksperti Medjunarodnog monetarnog fonda, ocjenjuju da će ekonomije zemalja u razvoju u prosjeku da rastu za po 6,5 odsto godišnje u narednoj deceniji, dok u Evropi taj pokazatelj neće premašiti 2,5 procenta.

Indeks Bovespa je ove godine porasto za 13 procenata, MMVB za 6,7 odsto, bombajski indeks Sensex za deset, kineski “Hang Seng” za šest, a južnoaftrrički FTSDE/JSE Top40 za 3,6 procenata.

Novi proizvod na tržistu kapitala mogao bi da bude usmjeren na podsticanje investitora na kratak rok, smatraju eksperti.

Eksperti, međutim, strahuju da će time biti pokrenute tržišne oscilacije.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *