Vlada usvojila zakon o finansijskom obezbjeđenju

Dodajte komentar

Zakon o finansijskom obezbjeđenju utvđuje posebna pravila prilikom uspostavljanja instrumenata obezbijeđenja kao što su finansijski instrumenti, novčana sredstva i kreditna potraživanja, saopštila je pomoćnik ministra finansija, Bojana Bošković.

„Ciljevi zakona su uklanjanje formalnih prepreka za obavljanje poslova vezanih za obezbijeđivanje finansijskih obaveza, povećanje pravne sigurnosti učesnika u poslu, zatim smanjenje kreditnog rizika i olakšanje prekograničnih transakcija, kao i jačanje tržišta kapitala i finansijskog sistema u cjelini. Štite se i primaoci obezbjeđenja u slučaju stečaja ili reorganizacije davaoca obezbjeđenja”, precizirala je Bošković.

Zakon se odnosi samo na pojedine subjekte finansijskog sistema, a to su države, centralne banke, međunarodne razvojne banke i subjekti finansijskog sistema koji podliježu adekvatnoj superviziji kao što su banke,investicione firme i društva za osiguranje.

“Zakon je u potpunosti usklađen sa dvije evropske direktive kojima je utvrđen pravni okvir za prekogranično korišćenje finansijskog obezbjeđenja i kojima se pojednostavljuje većina formalnih zahjteva koji se tradicionalno nameću u aranžmanima obezbijeđenja, kao i štite korisnici obezbijeđenja i smanjuje rizik za tržišne učesnike”, objasnila je Bošković.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *