Ni najstarija banka na svijetu nema rješenje za krizu

Dodajte komentar

Ni skoro šest vekova postojanja, tradicija poslovanja i iskustvo nisu mnogo značili najstarijoj banci na svetu da prošlu godinu završi u plusu. Italijanska Banka Monte dei Paski di Sijena (BMPS), najstarija banka na svetu, zabeležila je 2011. gubitak od 4,69 milijardi evra zbog “izuzetno teških” uslova.

Banka, koja je osnovana 1472. i u 2010. ostvarila profit od 985 miliona evra, navela je da je bila pogodjena “naglim usporavanjem ekonomskog rasta i pogoršanjem dužničke krize”, prenela je agencija AFP.

Banka je dodala da je prošle godine došlo do “naglog povećanja razlike u kamatnim stopama na dužničke hartije s različitim kreditnim rejtingom i blokiranja međubankarskog tržišta, što je uticalo na vrednost akcija i državnih obveznica”.

“Taj scenario značajno je uticao na poslovanje celokupne bankarske industrije i imao je posledice po naš bilans stanja“, navodi BMPS.

Saopštenje o zaradi dovelo je jutros do pada akcije banke za 1,38 odsto na 0,356 evra.

Italijanska privreda ušla je u recesiju u drugoj polovini prošle godine, a premijer Mario Monti pokušava da smanji budžetsku potrošnju i sprovede strukturne reforme s ciljem kontrole javnih finansija i podsticanja privrednog rasta.

BMPS je poslednja u nizu italijanskih banaka koje su predočile da su 2011. zabeležile velike gubitke. Vodeća italijanska banka “UniKredit” saopštila je pre dva dana da je prošle godine evidentirala gubitak od 9,21 milijarde evra.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *