Wall Street: Bernankeovi komentari podstakli rast cijena dionica

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto jer su komentari predsjednika Feda Ben Bernanke podstakli nadu da će američka centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 160 bodova, ili 1,23 posto, na 13.241 bod, dok je S&P 500 skočio 1,39 posto, na 1.416 bodova, a Nasdaq indeks 1,78 posto, na 3.122 boda.

Nakon što je prošle sedmice S&P 500 pao 0,5 posto, što je njegov najveći sedmični pad u ovoj godini, juče je najvažniji američki berzanski indeks ponovno skočio na najviši nivo od maja 2008. godine.

Pritom je svih 10 sektora S&P-a ojačalo, a najviše su, 1,7 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom i sektoru zdravstvene njege.

Bernankeov komentar da bi ekonomija trebala rasti brže kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost došao je u pravo vrijeme za tržište.

Već sedmicama je najvažnije pitanje među ulagačima može li se trend uspona cijena dionica nastaviti, s obzirom da traje gotovo šest mjeseci, da su berzanski indeksi dosegli najviše nivoe u više godine te da je Fed dosad bio nijem po pitanju daljeg labavljenja monetarne politike.

Stoga je signal o mogućem daljem kvantitativnom popuštanju monetarne politike, tzv. ‘QE3’ programu, ohrabrio ulagače.

„Dalji znatniji pad stope nezaposlenosti zahtijevat će snažniji rast proizvodnje te potražnje potrošača i kompanija, a taj proces može podržati nastavak labavih politika“, kazao je Bernanke na jednom poslovnom skupu.

Od recesije 2008. godine američka centralna banka smanjila je ključne kamatne stope na rekordno niskih 0 do 0,25 posto, te u dva navrata provela program kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupovine državnih obveznica, kako bi snizila kamate na finansijskim tržištima i tako podstakla rast potrošnje, a time i cjelokupne ekonomije.

U posljednje vrijeme američka ekonomija jača, pa je stopa nezaposlenosti pala na 8,3 posto, najnižu u tri godine. Zbog toga su splasnula očekivanja o daljem popuštanju monetarne politike, što je negativno uticalo na tržišta kapitala.

No, jučerašnji Bernankeov komentar ponovno je oživio nadu u povećanje likvidnosti na finansijskim tržištima, što podsticajno djeluje na cijene dionica.

„Kako su mnogi ulagači očekivali korekciju cijena dionica nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, puno je novca izvan tržišta. Vjerovatno su pomišljali da ga ipak ulože u dionice pred kraj tromjesečja, a potom je Bernankeov komentar potpirio vatru“, kaže Bob Doll, potpredsjednik u fondu BlackRock.

Stratezi kažu da bi se rast cijena dionica mogao nastaviti i idućih dana jer se bliži kraj tromjesečja, kada fond menadžeri tradicionalno ‘uljepšavaju portfelje’, kupujući dionice koje su u protekla tri mjeseca najviše porasle.

Zahvaljujući Bernankeovom signalu, ulagače juče nije pokolebao ni podatak o padu prodaje postojećih kuća u februaru za 0,5 posto, dok se očekivao rast za 1 posto.

Premda taj podatak pokazuje da se američko tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja dovoljno brzo, juče su porasle i cijene dionica građevinskih kompanija. Dow Jones indeks građevinskog sektora ojačao je 0,5 posto.

Uprkos optimizmu na tržištu, obim trgovanja bio je ispodprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su juče zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni promet u ovoj godini iznosi 6,8 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče znatno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,20 posto, na 7.079 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 3.501 bod.            banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *