Beogradska berza: Nedjeljni komentar 19.03.2012 – 23.03.2012

Dodajte komentar

Smanjeno interesovanje ulagača za investiranje u akcije, donelo je i drugu sedmicu za redom pad domaćeg berzanskog tržišta. Promet je bio više nego skromnih 2,3 miliona evra, ali je čak i ova niska realizacija u većoj meri bila posledica prekomponovanja vlasničkih pozicija između portfeljnih investitora koji zajednički deluju. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio je na vrednosti 0,3 odsto, spustivši se na najniže nivoe u tekućem mesecu. 

Akcije – Najprometnija hartija na tržištu bila je beogradska Univerzal banka (UNBN) koja je zabeležila promet od 44,6 miliona dinara kao posledica svega nekoliko unapred dogovorenih transakcija. Odlukom Beogradske berze, ovaj emitent od 30. marta neće biti deo korpe indeksa Belex 15 što će ga verovatno učiniti još neatraktivnijom ulagačima, premda se ove hartije nalaze na istorijskom minimumu od 1.750 dinara.

I Privredna banka (PRBN) je prošle sedmice registrovala odličan promet od 18,2 miliona dinara, mahom na nivou od 283 dinara, takođe u svega par transakcija. Ipak, i ovaj promet bi se teško mogao podvesti pod epitet tržišni na šta najbolje ukazuje činjenica da nakon realizacije velike transakcije nije postojala gotovo nikakva tražnja za Privrednom uprkos pristojnoj ponudi na ovim, ali i nižim nivoima. Niška AIK banka (AIKB) je zabeležila promet od 4,4 miliona dinara uglavnom oko 2.000 dinara, premda je krajem sedmice ova hartija padala i na nivo od 1.900 dinara, prvi put u tekućem mesecu. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), porasla je 3,6 odsto nakon što se nedelju dana ranije strmoglavila na istorijski minimum od 1.612 dinara.

Od hartija iz realnog sektora najprometniji je bio građevinar Energoprojekt (ENHL) koji je zabeležio promet od 41,5 miliona dinara, u velikoj meri na nivou od 500 dinara. Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je neslavnu seriju u tekućem mesecu u kojem je oslabila 6,4 procenta. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi spustile su se na 689 dinara uz prilično slabu aktivnost većih portfeljnih investitora na ovoj hartiji. Solidan promet od 16,7 miliona dinara zabeležio je vranjski proizvođač peći i šporeta Alfa plam (ALFA), uglavnom na nivou od 7.250 dinara. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) spustio se prošle sedmice na nivo od 511 dinara, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) bio među retkim dobitnicima, zabeleživši lagani rast na nivo od 549 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje nisu beležile veću aktivnost ulagača. Ukupan promet ovih hartija iznosio je svega 0,16 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2013 koja je gro prometa ostvarila uz prinos od oko šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija koje su naišle na odličan prijem kod ulagača. Emisija trezorskih zapisa sa rokom dospeća od godinu dana, nominalno vredna deset milijardi dinara, realizovana je u potpunosti dok je prinosna stopa iznosila 12,7 procenata. Naredne sedmice zakazan je nastavak prodaje emisije dvogodišnjih dužničkih hartija nominovanih u evrima, sa kuponskom stopom od 5,75 procenata.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *