Kavarić: U tripartitnom ugovoru nema novih obaveza za KAP

Dodajte komentar

U tripartitnom sporazumu između  Vlade,  Dojče banke i KAP-a  u vezi sa izmirivanjem 22  miliona  eura  kredita  KAP-a nema odredbi koje bi dodatno opterećivale to preduzeće,saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić na  skupštinskom odboru za ekonomiju,finansije i budžet.

“Vladaje formulisala prijedlog ugovora koji ne podrazumijeva nikakvu novu obavezu za KAP.I pored toga što je takav ugovor prezentovan kolegama iz KAP-a, oni to nešto nijesu prihvatili ,mi smo to doživjeli kao pritisak,zato je ministarstvo finansija čvrsto na poziciji da nije bilo nikakvih novih obaveza za KAP”,kazao je Kavarić.

Predsjednik borda direktora Kombinata aluminijuma Aleksej Kuznjecov saopštio je juče da „su spremni do petka da potpišu  tripartitni  sporazum  ali uz „uslov da iz njega budu izbrisani članovi koji štete interesima te fabrike“.

Ukoliko ugovor ne bude potpisan ministarstvo finansija će u ponedjeljak preduzeti aktivnosti kako bi obezbijedili novac za plaćanje duga KAP-a prema Dojče banci.

“Isto ministarstvo će u suprotnom podnijeti tužbe protiv onih koji nijesu htjeli da potpišu taj sporazum”,kazao je Kavarić.

On tvrdi da je stvoren pravni osnov za raskid ugovora,ali da Vlada kako bi izbjegla negativne posledice mora biti oprezna i strikno poštovati ugovor i zakon.

„Ukoliko ne bude koperativnosti ruskog partnera, Vlada će morati ići na međunatodnu arbitražu.Tu su pozicije Crne Gore jasne ali problem može biti institucionalni vakum,gdje će Rusi i dalje upravljati KAP-om“,saopštio je Kavarić.

 

Opozicionari iz reda NOVE nijesu sigurni kao i Vlada da će pobijediti na arbitraži.Upozoravaju da se treba plašiti i aktiviranja državnih garancija posebno prema ruskoj državnoj  VTP  banci koja će sigurno biti na stranu vlasnika KAP-a.

Iz SNP-a su pitali ministra koliko su Rusi zaista uložili novca u KAP.

Kavarić tvrdi da nije istinita tvrdnja Rusa da su u KAP uložili 200 miliona

eura,riječ je znatno manjoj sumi.

“U 2009. godini investicije su iznosile 23,6 plus 9,5 miliona EUR, u 2010. su bile 8,1 milion EUR, a prošle godine 6,5 miliona. To je to što su revizori prepoznali i to je daleko od iznosa koji se pojavio u medijima kao tvrdnja Rusa”, precizirao je Kavarić.

izvor: bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *