Pooštrenje uslova za bankarske depozite u Švajcarskoj

Dodajte komentar

Švajcarske banke imaju šest mjeseci da se pripreme za strategiju koja bi trebalo, po prijedlogu Federalnog savjeta, da stupi na snagu do septembra, a koja propisuje strože uslove za depozite u bankama.

Na osnovu tog prijedloga švajcarske vlade, banke neće više moći da prihvataju neprijavljene prihode stranih državljana, a biće preispitana i ranija ulaganja novca. Za sada, kako objašnjavaju švajcarski bankari, prihvatanje neprijavljenog novca nije ilegalno, niti je u suprotnosti s Konvencijom koja je početkom marta izglasana u Parlamentu, a kojom se vrši pritisak na način poslovanja finasijskih ustanova.

U švajcarskim bankama”čist novac” je postao glavna tema. Bankari tvrde da donedavno niko nije na njih vršio pritisak da ne rade s neprijavljenim novcem već da je jedino pravilo bilo da ne treba bazirati svoje poslovanje na neprijavljenim fondovima. Ono što zabrinjava mnoge švajcarske bankare je to što do juče toliko uticajan privatni bankarski sektor nema snage da se bori za svoju branšu niti želi da se upliće u bilo kakvu političku raspravu s državom.

Većina klijenata smatra da je ovo samo jedan od mnogih udaraca na bankarski sektor, ali ima i onih koji su istinski uplašeni da bi njihova banka, na kraju, mogla da obavijesti vlasti njihove zemlje o neprijavljenom novcu.     izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *