Pet skrivenih istina o novcu

Dodajte komentar

Jedna od lepših stvari u životu su ugodna iznenađenja koja samo čekaju da ih otkrijete. Čak i tmurne teme poput finansija kriju neka otkrovenja –donosimo vam pet istina o novcu koje na prvi pogled nisu očigledne.

Pogrešno je celi život protraćiti na zarađivanje

Većina nas može nabrojiti tek nekoliko stvari zbog kojih želi novac. Najčešća motivacija je uživanje u komforu koje pruža bogatstvo, zbrinjavanje porodice i ugodna penzija. No zapravo, većina nas zanemaruje važne stvari poput porodice i opuštanja u besomučnim pokušajima da se zaradi.

Razmislite, kako ćete uživati sa decom ako ste premoreni i nervozni? Ako celi život trčite za novcem ili sedite ispred kompjutera hoćete li uživati u „bogatoj“ penziji bez zdravlja? Nužno je povući crtu između dovoljno rada i ličnog zadovoljstva, jer više novca ne garantuje uvek i više zadovoljstva.

Znati da imate novac koji možete potrošiti čini vas srećnijim od  samog trošenja

Činjenica da ste stvorili bogatstvo sama po sebi stvara ugođaj i dugotrajno zadovoljstvo. Zbog toga trebate uštedeti koliko god možete i to brzo – tako ćete jednog dana možda bez brige i straha moći napustiti posao koji vam stvara probleme i početi vlastiti biznis. Novac vam može omogućiti da radite ono što želite – nije li to bolje od posedovanja bilo kojeg komada skupe robe? Isto tako, ako počnete  da štedite na vreme, vaš će novac raditi za vas, pa će vam i skupe stvari postati dostupne.

Što više kupujete, još ćete više hteti kupiti

Kada vam nagon kaže da trošite, čini vam se prirodnim da trošite. No opet, što više kupujete nagon za gomilanjem će se češće pojavljivati. To je posebno opasno u vremenima kada maloprodajna industrija čini sve da što više vremena provodimo u šoping centrima ili marketima. Taj nesrećni niz prekinite suzdržavanjem, koliko god ono teško bilo.

Kupovanje na akciji ne znači da ste uštedeli

Kupili ste nešto što vam ne treba samo zato jer je bilo na sniženju. Kupovinom proizvoda koji je snižen 90 odsto, a koji nećete koristiti, zapravo niste uštedeli nego ste potrošili tih deset odsto. Trgovci se često igraju sa vašim osećanjima, što im vi ne bi trebali prečesto dopuštati.

Štednja je čista suprotnost žrtvovanju

Logično je pomisliti da štednja znači mnogo odricanja i žrtve. To je tačno, ako ste odustali od kupovine nečega što stvarno želite, no opet tim propuštanjem stvorili ste manevarski prostor za postizanje puno većih stvari. Recimo, nekome ko je mukotrpno štedeo godinama, pruži se prilika za pokretanje vlastitog biznisa. Nekoliko godina kasnije, taj biznis može prerasti sva očekivanja i vlasniku dozvoliti da napusti svoj dotadašnji životni stil. Zvuči li to kao žrtvovanje?       izvor: volim-novac.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *