Lazović: Oporavak ekonomije i reforme preduslov za investiciije

Dodajte komentar

Oporavak ekonomije i sprovođenje reformi neophodnih za dalje unapređenje investicionog ambijenta, prioriteti su Vlade u narednom periodu”, rekao je potpredsjednik  Vujica Lazović u uvodnom dijelu sastanka sa šefovima misija država članica EU čija tema su bile strane direktne investicije u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija i ekonomije Milorad Katnić i Vladimir Kavarić.

Potpredsjednik je istakao  da u vremenu svjetske ekonomske krize nije bilo lako ostvariti makroekonomsku stabilnost, ali da je Crna Gora i u vremenu negativnih kretanja, odgovorila na izazove i stvorila ambijent koji ce omoguciti dalji razvoj.  Smanjenje budžetskog deficita, smanjenje javne potrošnje, restriktivna politika po pitanju državnih garancija i novih kreditnih aranžmana, ključni su ciljevi na kojima se radi.

 

Sagovornici su se složili da je ključ rasta ekonomske aktivnosti-rast investicija. U tom smislu, izražena je spremnost da se zajednički radi na stvaranju ambijenta konkurentnog za strane investicije. Šefovima  misija država članica EU prezentirani su i konkretni projekti čijom realizacijom bi se ostvario rast stranih direktnih investicija i kreirali uslovi za novo zapošljavanje.

Predstavnici Vlade naglasili su da uz dobru pripremu i rezervni paket mjera ekonomske politike i podršku međunarodnih finansijskih institucija, Crna Gora može smanjiti zavisnost od nestabilnog međunarodnog tržišta i tako sačuvati stabilnost  ekonomskog sistema, i u uslovima najvećih poremećaja. Vođenjem zdrave ekonomske politike, usmjerene na stabilnost i privredni rast i kvalitetne, prioritetne projekte, kao i stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta i smanjenjem sistemskih rizika, stvaraju se uslovi  za dinamičniji i dugoročni rast i razvoj. To je istovremeno i preduslov za poboljšanje životnog standarda svih građana Crne Gore.

Na sastanku je bilo riječi i o mjerama koje Vlada preduzima u dijelu unapređenja poslovnog ambijenta, strukturnih reformi i privlačenja investicija, kao i o konkretnim poteškoćama sa kojima se investitori u Crnoj Gori suočavaju u praksi.

izvor: bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *