Protest 18 marta zadnja opomena Vladi

Dodajte komentar

Uprkos brojnim problemima, organizatori velikog protesta 18. marta, poručili su da je sve spremno da dočekaju sve nezadovoljne građane Crne Gore na trgu republike u Glavnom gradu.

Ostaju pri stavu da je skup nepolitički i poručuju premijeru da je protest, kako kažu, „zadnja opomena pred isključenje”.

Građane upozoravaju da protest mora da protekne mirno i demokratski.

Dva dana pred protest u Podgorici organizatori su iznijeli završnu riječ. Razlozi su, ponavljaju, više nego dovoljni da se u sunačnu nedjelju na trgu okupi oko deset hiljada ljudi. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović:

„Ali ovi protesti moraju da budu mirni, protesti moraju da budu civilizovani, kulturni, demokratski, jer mi moramo tim protestima da donesemo jednu drugu klimu u Crnoj Gori, klimu bez straha.»

Organizacija protesta, međutim, nije protekla glatko.  Iz Unije slobodnih sindikata Srđa Keković:

„Prevoznici sa sjevera su nam u zadnjem trenutku otkazali autobuse ali mi smo tu našli rješenje. Tačan broj autobusa još ne znamo li sigurno se zna da će biti sa sjevera negdje do 15 autobusa.”

A u toku konferencije za novinare stigla je još jedna loša vijest. Odgovor direktora Željeznice na molbu organizatora da se u nedjelju uvede vanredna linija sa sjevera:

„I pored želje da udovoljimo vašoj molbi i uz razmatranje mogućnosti realizacije, moramo vas obavijestiti da nažalost nije izvodljivo realizovati vaš zahtjev. Razlozi koji su presudni u donošenju takve odluke su nedostatak kapaciteta za uključivanje vanrednog voza, i takođe na pruzi se izvode radovi.”

Ali omesti ih neće, kako kažu, ni izjave koje stižu iz vladajuće partije. Izjavu premijera Igora Lukšića da je protest podrška radu Vlade predsjednik Generalnog odbora USS Janko Vučinić ovako komentariše:

„Uvjeren sam da se premijer sa tom izjavom našalio, ima on tako običaj da se našali, odnosno nasprda sa USS, isto kao sa narodom kojim vlada. Kad već ne zna šta znači najavljeni protest onda da mu mi kažemo-protest predstavlja zadnju opomenu pred isključenje.”

A poslaniku DPS-a Miodragu Vukoviću, koji je kazao da protest organizuje opozicija, Vanja Ćalović poručuje:

„Vrlo se dobro zna ko su organizatori protesta i da to nije u vezi sa bilo kojom političkom partijom. Nekada davno, prije nekolio godina gospodin Vuković je bio taj koji je potpisao onu peticiju oko struje. Bio je čovjek koji je rekao da se trese kad dobije račun za struju. Pa ja poručujem gospodinu Vukoviću da će se tek tresti od računa za struju i da mu je bolje što prije da izađe sa nama na ulicu.”

Poziv da izađu na ulicu 18. marta i stanu rame uz rame sa studentima, upućen  je i profesorima Univerziteta Crne Gore.

Iz studentske unije Demir Hodžić:

„Mislim da je vrijeme da se oni zajedno sa nama nađu u prve redove a ne da guraju nas. Mislim d smo zajedno u istoj klopci razne korupcije, naročito na Univerzitetu Crne Gore koji bi trebalo da bude slobodan.”

Podsjetimo, organizatori protesta traže cijene bez ugradnje za struju, gorivo, telefon i internet. Preispitivanje i raskid koruptivnih privatizacionih ugovora i utvrđivanje pojedinačne odgovornosti, kao i eliminisanje korupcije kao, kako kažu, najveće biznis barijere.

izvor: antenaM

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *