Kavarić: Željezara je dobra prilika za ulaganje

Dodajte komentar

Potencijalna investicija turskih kompanija u Željezari je poželjna i samo ona bi sadašnju trgovinsku razmjenu Crne Gore i Turske uvećala za duplo ili troduplo, saopštio je danas premijer Igor Lukšić, na radnom doručku sa turskom poslovnom zajednicom u Istanbulu.

“U Željezari je trenutno u toku proces prodaje i ohrabruje činjenica da je nekoliko velikih turskih kompanija zainteresovano za nju”, dodao je Lukšić na doručku, kojem su prisustvovali predstavnici 20-ak najjačih kompanija iz svih sektora turske ekonomije.

 On je kazao da dolazi vrijeme kada Crna Gora neće moći više da se zadužuje, pa je primorana na aktivnije privlačenje stranih direktnih investicija.

“Naš javni dug želimo da zadržimo na nivou od 45-46 odsto bruto domaćeg proizvoda”, dodao je Lukšić.

On je najavio da će se već sredinom aprila održati prvi sastanak mješovite komisije Crne Gore i Turske, koja treba da razmotri sve mogućnosti za bolju trgovinsku saradnju. Lukšić je najavio i dalje uklanjanje biznis barijera kao i nastavak borbe protiv korupcije.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić poručio je da je sada dobra prilika da investitori uđu u Željezaru, jer je u toku stečajni proces u kojem se firma oslobađa svih dugova.

“Pored toga, broj radnika je ispod optimalnog, a kroz stečaj je uspjela da proizvodi specijalne čelike za EU. Mislim da je sada dobra prilika da se nastave započete a, zbog bivšeg neadekvatnog partnera, nezavršene investicije”, kazao je Kavarić, dodajući da rješavanje problema u nikšićkoj fabici ne može trajati dugo.

On je ocijenio da bi turskim investitorima mogle biti zanimljive i investicije u energetski sektor, s obzirom da će izgradnjom podmorskog kabla, Crna Gora biti povezana sa Italijom, odnosno EU.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *