Četiri američke banke pale na Fedovom stres-testu

Dodajte komentar

Četiri američke finansijske institucije, među kojima i Citigroup, su pale na stres testu koji je trebao pokazati mogu li izdržati novi finansijski šok. Federal Reserve je rekao da Citi, SunTrust, Ally Finansial i MetLife nisu uspjele dokazati da imaju dovoljno kapitala da bi preživjele još jednu ozbiljnu krizu, prenosi BBC.

Citigroup je treća najveća američka banka. Većina od 19 testiranih institucija su prošle na testu. Sve koje su testirali su u puno boljem položaju nego što su bile nakon finansijske krize 2008., rekli su iz FED-a.

Fed je testirao njihovu mogućnost da podnesu krizu sličnu onoj koja je dovela do nezaposlenosti od 13%, pad cijena dionica od 50% i cijena kuća i stanova od 21%.

Njihova se snaga procjenjuje prema količini imovine, poznate kao Tier 1, koja bi im pomogla u slučaju takve krize.

Regulator tvrdi da Citigroup ima nivo Tier 1 kapitala od 4.9%, a Ally Finansial i SunTrust 4.4%, odnosno 4.8%.

MetLifeov je na nivou od 6%, iako je mjeren na malo drugačiji način.

“Jedan od problema (za Citi) jej prevelika izloženost u Evropi”, rekao je Chris Lowe iz FTN Finansiala. “Banka može promijeniti svoj fokus na globalnom nivou, ali za to treba vremena”, dodao je.

Banke s najboljim rezultatima su bile Bank of New York Mellon, s 13.1%, State Street s 12.5% i American Express s 10.8%.

Ulagači su rezultate stres-testa ocijenili dobrima, stavljajući naglasak na one koje su zadovoljile. I jutrošnji rast evropskih berzi najviše se pripisuje tim rezultatima.

„Američki test izdržljivosti banaka na krizu mogao bi ukazivati da je najgore za američki finansijski sistem i većinu banaka završeno, te da bi one sada mogle početi isplaćivati pristojne dividende i vraćati uloženo dioničarima“, ističe Darren Sinden, trgovac pri Silverwind Securitiesu.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *