Ako se poveća PDV, biće to zbog plata i penzija a ne KAP-a

Dodajte komentar

Ukoliko bi se Vlada odlučila na povećanje PDV to ne bi bilo zbog dugova Kombinata aluminijuma koje je preuzela Vlada nego rastućih rashoda, koji se, u prvom redu, odnose na zarade i penzije – saopštili su iz Ministarstva finansija demantujući MANS koji je  saopštio da bi povećanjem bile krpljene rupe u budžetu zbog podgoričke fabrike.

MANS je, podsjetimo, saopštio da je Vlada povećanje PDV najavila kako bi zakrpila rupe u budžetu nakon isplate svih garancija koje su date ruskom vlasniku Kombinata aluminijuma.

U Ministarstvu finansija takođe dodaju da Vlada nije donijela, odnosno najavila odluku o povećanju ovog poreza.

– Vlada još nije donijela odluku o povećanju PDV-a. Radi se o mjeri koja će biti razmatrana ukoliko se prihodi ne budu ostvarivali kako je planirano. I ako dođe do takve odluke, ona ne bi bila uzrokovana preuzimanjem dugova KAP-a prema Dojče banci koji za ovu godinu, za sada, iznosi oko 8 miliona eura. To bi bila mjera koja bi pospješila rast prihoda i nadomjestila rastuće rashode, koji se u prvom redu odnose na zarade i penzije – saopštila je Pobjedi portparolka iz Ministarstva finansija Marija Radenović.

Iz MANS-a su takođe ocijenili da „imajući u vidu sve izvjesnije aktiviranje garancija koje su date ruskom vlasniku KAP-a, u ukupnom iznosu od preko 170 miliona eura sa kamatama, očigledno je da najavljeno povećanje PDV-a treba da posluži za krpljenje rupa u budžetu koje su neminovne nakon isplate svih garancija“.

Radenović, međutim, podsjeća, da bi krajnji cilj, dakle, bio uspostavljanje fiskalnog sistema koji bi, u vremenima niskih stopa rasta, obezbijedio redovno servisiranje finansijskih obaveza države, konkretno isplatu mandatornih troškova – zarada i penzija.

– Ostavljamo javnosti da da svoj sud, uvažavajući i jedne i druge argumente, uz napomenu da treba imati u vidu da je većina zemalja u regionu i Evropi, u prethodnom periodu, povećala standardne stope PDV-a. Danas samo dvije države u Evropi imaju niži PDV od Crne Gore – podsjetila je Radenović u izjavi datoj Pobjedi.

Portparolka Ministarstva finansija kaže da tvrdnja MANS-a navodi na nelogičan zaključak da bi odluke o povećanju PDV u evropskim zemljama značile da svaka od ovih država ima „svoj KAP“ i da je „on“, a ne teška finansijska kriza sa kojom se svi suočavaju, uzročnik promjena u fiskalnim politikama.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *