Hypo Alpe Adria završila 2011. godinu pozitivno

Dodajte komentar

Austrijska banka Hypo Alpe Adria prošle je godine prema međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) poslovala s dobiti, dok je prema austrijskim računovodstvenim standardima zabilježila gubitak.

Ta banka je tako prema MRS-u zaključila prošlu godinu s dobiti od 69,3 miliona eura. U godini ranije poslovala je s gubitkom od 1,08 milijardi eura.

Prema međunarodnim standardima, Hypo je u prošloj godini ostvario jednokratni prihod od 126,3 miliona eura na temelju ocjene vrijednosti bančinih obveznica po načelu fer vrijednosti.

Austrijski računovodstveni standardi, međutim, ne dopuštaju uračunavanje takvih prihoda u poslovne rezultate, te je prema njima ta banka zaključila godinu s gubitkom od 164,7 miliona eura. Stoga neće biti isplaćena ni dividenda vlasniku – austrijskoj državi.

U banci ističu kao pozitivan uticaj i smanjene rezervacije za rizike, koje su 2011. dosegle 230 miliona eura u odnosu na 1,2 milijarde eura u prethodnoj godini. Bančin gubitak po grčkim državnim obveznicama iznosio je 29,4 miliona eura.

Hypova aktiva smanjena je u prošloj godini za 10 posto i iznosila je 31. decembra 35,1 milijardu eura.

Poslovanje Hypoa na domaćem, austrijskom tržištu s aktivom od 4,3 milijarde eura i 54 hiljade klijenata, spremno je za prodaju i bilježi pozitivne rezultate. Isto vrijedi i za poslovanje u Italiji, s aktivom od 3,5 milijardi eura i 42 hiljade klijenata.

Mreža u jugoistočnoj Europi ima aktiv od 12,5 milijardi eura i 1,1 miliona klijenata. Većina tih banaka posluje u plusu te su započele pripreme za njihovu prodaju, stoji u saopštenju.

U jugoistočnoj Evropi najveća je podružnica Hypa u Hrvatskoj, s aktivom od 5 milijardi eura, 416 hiljada klijenata, 73 poslovnice i 1.687 zaposlenih. Slijedi ona u Sloveniji, s aktivom od 4,2 milijarde eura, 27 poslovnica, 89 hiljada klijenata i 673 zaposlena. Najmanja je ona u Crnoj Gori, s aktivom od 300 miliona eura, 10 podružnica, 33 hiljada klijenata i 221 zaposlenim.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *