Finansijska tržišta u strahu da bi banke mogle smanjiti kreditiranje

Dodajte komentar

Pozivi evropskih regulatora bankama da drže veće iznose kapitala povećali su zabrinutosti u vezi zdravlja finansijskog sektora eurozone i izazvali strahove od ograničavanja kreditiranja kompanija i domaćinstava, upozorila je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Ta ‘banka centralnih banaka’ u nedjelju je objavila da su zahtjevi, najavljeni u oktobru, kojima se od najvećih banaka u regiji traži da osnaže kapital i podignu stope adekvatnosti kapitala (tier 1) na devet posto do maja ove godine destabilizirali finansijski sektor, jer su izazvali strahove na finansijskim tržištima da bi banke mogle smanjiti kreditiranje i povećati prodaju imovine, prenosi londonski finansijski dnevnik Financial Times.

Ograničenja kod finansiranja koja su se pojavila u drugoj polovini prošle godine podstakla su strahove da će evropske banke biti primorane prodavati imovinu i smanjiti kreditiranje i time oslabiti realnu ekonomsku aktivnost, objavio je BIS. Nove regulatorne mjere pridonijele su takvim strahovima, upozoravaju.

Banke eurozone u drugoj su polovini 2011. i početkom ove godine prodavale imovinu i srezale određene vrste kredita, posebno one iskazane u dolarima i one povezane s većim rizicima.

U najnovijem tromjesečnom pregledu BIS navodi da su kreditni plasmani finansijskih institucija eurozone smanjeni za oko 0,5 posto u četvrtom tromjesečju 2011. Učinci toga najvećim su dijelom ipak kompenzovani jer su zajmodavci, upravitelji imovine i ulagači na tržištima obveznica preuzeli dio poslova evropskih banaka.

Evropska agencija za banke (EBA), krovna institucija evropskih bankovnih regulatora sa sjedištem u Londonu koja stoji iza tih zahtjeva za dokapitalizacijom, lani je krajem godine ustvrdila da 30 banaka u regiji mora pribaviti ukupno 115 milijardi eura novog kapitala kako bi udovoljile zatjevima vezanima uz adekvatnost kapitala.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *