Vlasnik Ikee najbogatiji Evropljanin

Dodajte komentar

Ingvar Kamprad, prvi čovjek Ikee, švedskog trgovačkog lanca specijaliziranog za prodaju namještaja i opreme za domćinstvo, postao je najbogatiji Evropljanin, objavio je Bloomberg.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji dnevno prati najbogatije ljude na svijetu, Kamprad je preko mreže holdinga većinski vlasnik Ikee, a prema Bloombergovom indeksu milijardera, koji dnevno prati najbogatije ljude na svijetu, vrijednost švedske kompanije procijenjena je na 36 milijardi dolara.

Procjena se temelji na Ikeinom godišnjem finansijskom izvještaju u kojem se navodi da je kompanija u prošloj godini prihodovala od prodaje 34 milijarde dolara, uz dobit od 4 milijarde dolara, operativnu dobit od gotovo 5 milijardi dolara i bruto dobit veću od  15 milijardi dolara.

Rezultati su upoređeni s osam američkih kompanija izlistanih na berzi, među kojima su Target, Bed Bath & Beyond, Pier 1 Imports, te Wim Plas, globalni trgovački lanac specijaliziran za prodaju namještaja sa sjedištem Mumbaiju i Royale Furniture Holdings sa sjedištem u Hong Kongu.

Bloomberg uspoređuje tržišnu vrijednost, povlašćene dionice, neto zaduženje i slične pokazatelje kako bi odredio vrijednost kompanija. Nakon toga procjenjuje njihove vrijednosti prije oporezivanja, kamata, depresijacije i amortizacije, vrijednost s obzirom na operativnu dobit, prodaju i cijenu s obzirom na prihoda (price-to-earnings ratio).

Napravljene su dvije usporedbe, jedna s obzirom na veličinu kompanije  i druga s obzirom na kompanije specijalizirane za prodaju namještaja. Prosječna vrijednost obje procjene dale je indeks uspješnosti Ikee u prošlu godinu.

Prilikom izračuna u obzir je uzet i 20-postotni diskont zbog kompleksnosti vlasničke strukture švedske kompanije.

Na drugom mjestu liste najbogatijih Evropljana je vlasnik trgovačkog lanca Aldi Süd, Karl Albrecht, a na trećem njegov mlađi brat Theo Albrecht s 18,8 milijardi eura.

 izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *