Šćekić: Uskoro plan mjera za suzbijanje sive ekonomije

Dodajte komentar

Vlada će uskoro predložiti plan mjera za suzbijanje sive ekonomije što je jedan od prioriteta Ministarstva finansija u tekućoj godini. To bi , izmedju ostalog,  trebalo da poveća prihode budzeta za 40 miliona eura u 2012 toj. To je saopšteno na skupu na kojem je predstavljena Analiza rizika od korupcije u oblasti poreskog sistema. Iz OEBS-a nam preporučuju da prevencija bude jedan od najvažnijih segmenata uspješne borbe protiv korupcije u toj oblasti.

Pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić kaže da Vlada uskoro planira da usvoji mjere za suzbijanje sive ekonomije posebno u oblasti zaposljavanja, izdavanja fiskalnih računa ali i akciznih proizvoda.

Da je to bio prioritet Ministarstva finansija i u ranijem periodu pokazuju rezultati u oblasti akcizne politike:

« Ako uzmemo primjer akciza u 2011 godini, imamo veće prihodne za 17 miliona aplan je bio 13. U tekućoj godini ostvarili smo 44 miliona zato što smo od prvog januara 2011te imali stalnu koordinaciju svih nadležnih organa i sa poreskim obveznicima kako bi ostvarili što veće prihode.»

Da u oblasti poreske politike postoje i brojne manjkavosti pokazuje Analiza rizika od korupcije u toj oblasti. Prof. Milenko Popovic.:

« Neizdavanje fiskalnih računa je prilično raširena pojava naročito u kafićima čega smo svjedoci. Takođe je prepoznato da se vrši pranje novca na način što se prikazuju neostvareni dnevni pazari, sačinjavanje dvostrukih ugovora i računa za uvezene proizvode kod prodaje nekretnina je pojava koja omogućuje isplatu dijela robe na ruke.»

Iz OEBS-a nam preporučuju da prevencija bude jedan od najvažnijih segmenata uspješne borbe protiv korupcije.To znači adekvatna primjena zakona iz te oblasti ali i učešće nadležnih organa, kaže šef misije  OEBS-a u Crnoj Gori Šaranus Adomavičius:

« Korišćenje svih kapaciteta, nadležnih tijela i organa: Tužilaštva, pravosuđa i policije uz sprovođenje onoga što su zakonske odredbe da bi se spriječila pojava korupcije.»

Dva su načina da spriječimo korupciju u oblasti poreske politike: pooštriti kazne ili povećati poreze, smatra stručnjak iz Austrije Dieter Welbcih. Ističe i neophodnost formiranja posebne Agencije koja bi vršila kontrolu.

izvor: antenam.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *