“Da nije bilo MMF-a, možda ne bi bilo ni rata u bivšoj Jugoslaviji”

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) nosi dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji, tvrdi se u internom tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize Stratfor, kojega je objavio Wikileaks.

Prema analizama Stratfora, MMF je nametnuo ekonomske mjere štednje SFRJ krajem osamdesetih, što je pak izazvalo socijalne nemire koji su, tvrde Amerikanci u izvještaju krivi za rat.

Stratfor u izvještaju analitičare upućuje da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regiji.

“Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski podaci iz regije su važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelimično krive za početak rata”, navodi se u memorandumu.

Takođe, istaknuto je da se pazi na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.

“Pazite na probleme u bankarskom sektoru, na svako spominjanje kako strane banke u regiji rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprječavanja investicija”, pišu američki analitičari, a otkriva Wikileaks.

Stratfor ocjenjuje da je organizovani kriminal vrlo prisutan u svim zemljama zapadnog Balkana.

” Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organizovanog kriminala, Makedoniju, Crnu Goru, jer je cijela ta zemlja organizovani kriminal, zatim BiH u kojoj postoji bliska saradnja organizovanog kriminala s ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno, kao i Albaniju i Kosovo, na koje moramo posebno paziti”, upozoravaju iz Stratfora.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *