Srbija: Peticija za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu

Dodajte komentar

Narodna inicijativa za ukidanje PDV-a za opremu i hranu za bebe potpisivaće se od 2. do 8. marta u više od 50 gradova u Srbiji.

Pošto je 2012. godina proglašena godinom beba, Fond B92 je inicirao hitno oslobađanje barem dijela troškova, odnosno ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe, javlja B92.

Da bi Inicijativa za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu bila razmotrena, potrebno je sakupiti 30.000 potpisa građana za sedam dana. Iako su roditeljska udruženja i ranije zahtijevala ukidanje PDV-a, vlasti su do sada ignorisale ove zahtjeve.

Istraživanje mreže organizacija za djecu Srbije pokazuje da je dječji dodatak jedina pomoć države najsiromašnijim porodicama i djeci.

Kako dodatak prima manji dio porodica, budućim roditeljima bi značilo da PDV na ovu opremu bude ukinut.

“Rođenje djeteta je uvijek bilo jedno od najsrećnijih trenutaka u životu jedne porodice, međutim u posljednje vrijeme i vrijeme krize se, kada prođe prvi trenutak sreće, dolazimo do toga da je to finansijska elementarna nepogoda za osiromašene porodice”, rekao je predsjednik Fonda B92 Veran Matić.

Manje namete za buduće roditelje i ukidanje PDV-a za bejbi opremu od države, osim Fonda B92, zahtjevaju “Inicijativa za ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe”, kao i udruženje “Roditelj”, portal bebac.com, servis “Halo beba”.

Akcija “Bitka za bebe” koju vodi Fond “B92″ iz Beograda se proširila i na region, a srpski biznismen Milan Popović prvi je donirao sredstava za kupovinu dva inkubatora za Kliniči centar u Banjaluci.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *