Preko firme Veska Barovića oprano 5,5 miliona eura

Dodajte komentar

Prema nalazima Uprave za sprečavanje pranja novca iz decembra prošle godine proizilazi da je irski biznismen Majkl Finglton prilikom kupovine hotela Fjord oprao 5,5 miliona eura.

Hotel Fjord je Fingltonovoj firmi Junajtid snterteinmsnt partnere (UKP) Montenegro prodat 2005. godine, dok je istoimena hotelska kompanija, u čijem je sastavu poslovao, bila u stečaju kroz reorganizaciju. 

Stečajni upravnik bio je Miomir Radifković, a vlasnik čiji je plan reorganizacije prihvatio bila je kompanija Alfa invest koju su osnovali Veselin Barović i vlasnik Monte adria broker dilera Damjan Hosta Zbog Hostinih dugova, dilersku kuću je tri godine kasnije preuzela Prva banka.

“Radifković je pomogao Fingltonu da opere 5,5 miliona eura areko hotela Fjord“, izjavio je za Dan pravni konsultant firme UEP Montenegro Vladimir Milošević.

UEP je, osim Fjorda, kupio poslovnu zgradu Jugooeceanije i Ugostiteljsko rekreacioni centar Slavija u Dobroti.

Stečaj u HP Fjord i kasnije u Kotor palasu, bivšu Jugooceaniju, uvela je hercegnovska firma Monteboniks, a stečajni upravnik u oba slučaja bio je Radifković.

“Ukupan priliv ka deviznom računu kupca i kod CKB banke je 1.540.000 eura, tako da podaci ne korespondiraju sa iznosom ukupne cijene od 5,5 miliona“, navodi se u nalazu Uprave.

Dalje se ističe da je uplatu na račun HP Fjord u stečaju izvršilo dablinska firma Drand parejd, za koju nije utvrđen bilo kakav poslovni odnos sa Fišltonom.

“Na račun HP Fjord uplaćeno je 1,5 miliona, a kao svrha uplata navedeno je ulaganje stranog kapitala u proizvodne svrhe, dok za transfer četiri miliona osnov nije definisan. Novcu se potom gubi svaki trag“, naveo je Milošević.

On je ocijenio da je Radifkovićevo ponašanje beskrupulozno.

On je kao nesporno potraživanje priznao 5,5 miliona, iako je imao izvještaj revizora i drugih povjerilaca, kao i izvještaj Uprave za sprečavanje pranja novca, koji je lično potpisao.

“To je pokušaj da se legalizuje 5,5 miliona u Crnoj Gori, a da se istovremeno upropasti projekat koji nema šansu zbog administrativnih problema“, naveo je Milošević.

Izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *