Lazović: Strategija razvoja informacionog društva do 2016, realna i ostvarljiva

Dodajte komentar

Crna Gora je već prepoznata kao vodeća zemlja u regionu po pitanju ispunjavanja ciljeva na putu razvoja informacionog društva. Zato sam siguran da će jedno od prvih poglavlja koje ćemo zatvoriti na putu ulaska u Evropsku Uniju biti poglavlje 10-Informaciono društvo i mediji-kazao je za Pobjedu prof.dr Vujica Lazović.

Prema njegovim riječima, na putu ulaska u EU, informaciono-komunikacione tehnologije su jedan od bitnih faktora.

-Promjene u IT sferi su po brzini anlogne onima koje se dešavaju u krajnje dinamičnom procesu kakav su evropske integracije. Nije lako uhvatiti korak sa zemljama Zapadne Evrope, stoga je važno imati dobro pripremljen teren kako bi se realizovale obaveze i implementirali zakoni na putu razvoja informacionog društva. Upitnik Evropske komisije bio je odlična prilika da vidimo gdje smo.

Stalno radimo na izgradnji elektronskih servisa, na što većoj zastupljenosti IT rješenja u svim sferama života i rada, kao i na promociji, odnosno afirmaciji društva, znanja i približavanju savremenih tehnologija svim segmentima stanovništva – kaže ministar Lazović.

Na pitanje koliko je realno izvodljiva realizacija 26 projekata obzirom na stalne zahtjeve za štednju i trend smanjenja budžeta, Lazović odgovara:

-Svi ciljevi zacrtani strategijom razvoja informacionog društva do 2016. godine su realni i ostvarljivi. Upravo koncipirajući strategiju, imali smo u vidu sve ograničavajuće faktore. Međutim, sa druge strane, imali smo u vidu i imperativ vremena u kojem živimo, a to je da će razvoj našeg cjelokupnog društva biti znatno usporen, a u pojedinim segmentima i potpuno zaustavljen, ukoliko ne bude intenzivnog razvoja ICT sektora.

Ulaganja u ICT su neophodna ukoliko se želi rast i razvoj na bilo kojem polju. Zato, smatram da su projekti planirani strategijom i te kako važni, odnosno, da će od njihove realizacije umnogome zavisiti intenzitet rasta mnogih drugih oblasti u našem društvu- kazao je Lazović.

On je istakao da žele da izrade bazu talentovanih ljudi, kako bi se sa njima uspostavila stalna i sistematska saradnja, kako bi imali dobru komunikaciju, i međusobno i sa drugim entitetima, a sve sa ciljem da kreativnost i preduzetništvo dođu do izražaja.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *