Allianz prepolovio neto dobit

Dodajte komentar

Njemački osiguravajući gigant Allianz objavio je danas da su prirodne katastrofe i gubici na ulaganjima u Grčku prepolovili njegovu neto dobit u prošloj godini.

Neto dobit iznosila je tako 2,545 milijardi evra, čime je smanjena za 49,6 odsto u odnosu na godinu ranije.

Glavni su razlog pada “vrlo konzervativni otpisi u iznosu 1,9 milijardi evra na vrijednosti grčkih državnih obveznica i na ulaganjima, posebno u finansijske proizvode”, tumače u Allianzu. Na operativnom nivou osiguravač tvrdi da je ostvario ciljeve za 2011. “uprkos nestabilnim finansijskim tržištima i neobično visokom nivou prirodnih katastrofa.”

Operativna dobit pala je za 4,6 odsto na 7,866 milijardi evra, a prihodi za 2,7 odsto, kliznuvši na 103,6 milijardi evra, navodi se u saopštenju. “Godina 2011. bila je teška. Mi smo ipak sačuvali stabilnost, što je izvanredno postignuće”, rekao je izvršni direktor Michael Diekmann. U narednom periodu “očekujemo slične globalne ekonomske uslove u 2012., uz umjereno poboljšanje u drugoj polovini godine”, kazao je Diekmann.

“Prvi koraci u smjeru stabilizacije evrozone već su uspješno sprovedeni. Uvjereni smo u naše jake poslovne mogućnosti u 2012.”, dodao je. Stoga su u Allianzu povisili prognozu operativne dobiti na “8,2 milijarde evra, plus ili minus 500 miliona evra”, napomenuo je izvršni direktor.

izvor. capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *