Banke iz Srbije iznijele više od pola milijarde eura

Dodajte komentar

Iz Srbije je u januaru kroz banke izašlo 518 miliona evra, a kako je bilo i priliva iz inostranstva, devizne rezerve “olakšane” su za mjesec dana za 454 miliona evra, što je ubjedljivo najviši odliv deviza u posljednjih pet godina – pet i po puta viši nego 2008. godine i čak trostruko viši nego prošle godine, piše beogradski “Blic”.

Prema podacima Narodne banke Srbije /NBS/, iz domaćih banaka se za godinu dana odlilo 728 miliona evra. Većinu od te sume banke su krajem prošle godine povukle od svojih matica u inostranstvu, kako bi povećale bilanse, prikazale veće tržišno učešće i višu adekvatnost kapitala.

Po završetku završnih računa, banke su pozajmljeni novac vratile svojim stranim osnivačima i zbog toga ogroman “minus” između decembarskih i januarskih deviznih rezervi NBS.

Profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić rekao je za “Blic” da očekuje da banke nastave sa povlačenjem novca, prije svega, one čije su matice iz zemalja koje je zahvatila kriza.

On je ocijenio da će mnoge banke drastično smanjiti kreditnu aktivnost, što znači da će građani i privreda teže dolaziti do pozajmica.

Makroekonomista Stojan Stamenković očekuje da će se iz deviznih rezervi NBS do kraja godine potrošiti i do dvije milijarde evra.

“Dio deviza će se odliti kroz banke, Centralna banka će trošiti devize da bi branila dinar, dok će dio morati da ode na pokriće uvoza”, rekao je Stamenković.

izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *