Guverner CBCG se sastao sa predsjednikom Bundesbanke

Dodajte komentar

Delegacija Centralne banke Crne Gore (CBCG) na čelu sa guvernerom dr Radojem Žugićem je boravila u posjeti Bundesbanci od 15. do 17. februara.

Predstavnike CBCG su primili dr Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke, gospodin Jürgen Sterlepper, direktor Centra za tehničku saradnju centralnih banaka, gospodin Johannes-Rudi Korz, direktor Muzeja novca Bundesbanke, kao i drugi visoki zvaničnici.

Tokom posjete su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, kao i očekivanja o budućnosti eura. Ocijenjeno je da budućnost eura nije ugrožena i pored teškoća sa kojima se suočava te da će ekonomski jake zemlje eurozone i dalje nastaviti da preduzimaju neophodne mjere za očuvanje eura i njegove stabilnosti.

Tokom posjete je dogovoreno potpisivanje Memoranduma o tehničkoj saradnji između Bundesbanke i CBCG, kojim će Bundesbanka nastaviti da pruža podršku CBCG u sprovođenju njene politike. Bundesbanka je iskazala spremnost da pruži punu podršku CBCG. Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i dogovorene aktivnosti u ovoj godini.

Predstavnici CBCG su posjetili i Muzej novca Bundesbanke. Tom prilikom su upoznati sa načinom funkcionisanja ove institucije i njenom organizacijom. Ocijenjeno je da će iskustva Bundesbanke i u ovom segmentu biti vrlo značajna za Muzej novca CBCG, čije se otvaranje, na Cetinju, planira za dan CBCG 11. aprila ove godine.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *