Premijer se preračunao za zakup „Sveca”

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Igor Lukšić rekao je da je za zahtjev grčke Restis grupe da im se smanji iznos zakupnine za Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu nadležno preduzeće Budvanska rivijera (koja je u većinskom državnom vlasništvu), iako sa grčkim investitorima pregovara ministar turizma Predrag Sekulić.

“To nije pitanje za Vladu, nego za Budvansku rivijeru koja je zakupodavac”, rekao je Lukšić u inrtervjuu za TV “Vijesti”.

Premijer je zaboravio da je Vlada početkom novembra prošle godine ovlastila ministra Sekulića da počne pregovore sa budvanskom kompanijom Adriatik propertis, nominalnim zakupcem, kako bi riješili njihov zahtjev za smanjenje zakupnine za prošlu i ovu godinu, kao i da se produži rok zakupa.

Iz Budvanske rivijere su saopštili “Vijestima” da neće komentarisati premijerovu opasku, jer je za sva pitanja u vezi sa zakupom dogovoreno da se kompanija ne oglašava u medijima.

Iz njihovih odgovora se zaključuje da kompanija nema nikakva ovlašćenja u vezi sa zahtjevom grčkih zakupaca, već da je sve u rukama Vlade i Komisije za procjenu ulaganja. Na “zavjet ćutanja” dok traju pregovori obavezalo se i nadležno ministarstvo.

Komisija ima zadatak da procijeni dosadašnja ulaganja, vrijednost preostalih radova, kao i nastale finansijske troškove zakupca “koji nijesu uslovljeni njegovim djelovanjem”.

“Komisija je formirana angažovanjem eminentnih stručnjaka Građevinskog i Ekonomskog fakulteta iz Podgorice, referentnih institucija u Crnoj Gori koje mogu odgovoriti ovom zahtjevu”, naveli su iz Budvanske rivijere.

Na pitanje o trenutnom dugu zakupca, saopšteno je da je Ugovorom o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer od 31. januara 2007. sa firmom Adriatik propertis predviđena dinamika plaćanja koja je podijeljena u četiri jednake rate.

“U ovom trenutku evidentan je dug predmetnog zakupca prema Hotelskoj grupi Budvanska rivijera u iznosu od 1.325.666 eura”, rekli su “Vijestima” iz te kompanije i zaključili da čekaju rezultate i izvještaj angažovane Komisije, “na osnovu kojih će Vlada dati smjernice za naredne poteze”.

Restis grupa traži olakšice za plaćanje zakupa, na način da ne plate nekoliko narednih kvartalnih rata. S obzirom na to da Budvanskoj rivijeri godišnje plaćaju ukupno oko 1,6 miliona za zakup “Sveca” i Miločera (Kraljičina plaža je vlasništvo države).

Grci to raspoređuju na četiri rate od po 400.000 eura. Prema informacijama “Vijesti”, sada su tražili da ne plate nekoliko narednih kvartalnih rata, odnosno više od milion eura, jer “Svetac” još nije stavljen u funkciju i da tako trpe štetu.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *