Pokrenuto suđenje za bankarsku pronevjeru vijeka u Iranu

Dodajte komentar

Ukupno 32 ljudi koji se sumnjiče za učestvovanje u bankarskoj prevari teškoj 2,6 milijardi dolara izvedeno je juče pred sud u Teheranu, a nekima od njih prijeti i smrtna kazna, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Optuženi u prevari koju iranski mediji nazivaju najvećom u istoriji, optuženi su za primanje mita i finansijsku korupciju u koju je navodno upleten i predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, prenijela je novinska agencija Rojters.

Slučaj o rekordnoj pronevjeri zasniva se na falsifikovanim dokumentima koje su navodno koristili direktori privatne investicione kompanije “Amir Mansur Aria” da bi obezbijedili zajmove čija je ukupna vrijednost 2,6 milijardi dolara za kupovinu državnih kompanija u okviru vladinog programa privatizacije.

U skandal je umiješano sedam iranskih banaka koje su odobravale kredite privatnom konzorcijumu “Aria”, koji je osnovan 2005. sa kapitalom od svega 50.000 dolara. Vrijednost kompanije je 2011. skočila na više od 3,5 milijardi dolara.

Smatra se da je pronevjera pokrenuta još 2007, ali je otkrivena tek prošlog septembra.

Skandal je dobio politički obrt kada su iranski opozicioni mediji objavili pismo koje je navodno napisao šef kabineta predsjednika Ahmadinedžada Esfanadir Rahim Mašai ministru ekonomije Šamsedinu Hoseiniju, u kome od njega traži da olakša poslovanje grupacije “Aria”.

Predsjednik Ahmadinedžad je 14. septembra žučno branio kompaniju “Aria” i pozvao pravosuđe da pokrene “poštenu” istragu.

Optuženi i njihovi advokati pojavili su se juče pred sudom u Teheranu, a prisustvo je bilo dozvoljeno i novinarima, javila je IRNA.

Glavnom optuženom, čiji su inicijali M. A., prijeti smrtna kazna za najteži vid korupcije.

“Aktivnosti kompanije ‘Amir Mansur Aria’ primjer su organizovanog kriminala i ugrožavaju ekonomsku sigurnost društva”, rekao je glavni tužilac Abas Džafari Dolatabadi, čitajući 200 strana dugu optužnicu.

Nisu date naznake o tome koliko bi suđenje moglo trajati, prenose agencije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *